fbpx
Сьогодні
13:20 29 Чер 2022

Climate Action Tracker: через війну в Україні відкриють безліч нових газових проектів

Провідні дослідники клімату вважають, що війна росії в Україні спричинила "золоту лихоманку" для нових проєктів з викопного палива, що загрожує вплинути на необоротне глобальне потепління.

Зокрема, про це йдеться в останній доповіді Climate Action Tracker (CAT): різке зростання цін та попиту на енергоносії після російського вторгнення спричинило збільшення інвестицій у нафтогазові проєкти. 

Попит на експорт привів до того, що Канада, Фінляндія та Естонія прискорили нові проєкти добування природного газу. Також після початку повномасштабної війни виробництво викопного палива в цілому збільшилося в Канаді, США, Норвегії, Італії та Японії.

Звіт висвітлює нові проєкти з видобутку та транспортування зрідженого природного газу в Європі, зокрема в Німеччині, Італії, Греції та Нідерландах, — на них, разом із розбудовою інфраструктури відновлюваних джерел енергії сумарно було виділено близько двадцяти мільярдів євро. Проблему екологи вбачають у тому, що ці проєкти можуть призвести до збільшення постачання газу в регіон на 25% у порівнянні з тим, що було до скорочення імпорту з росії. Разом із цим, більшість цих проєктів не будуть реалізовані вчасно для боротьби з нинішньою енергетичною кризою, однак збільшать викиди в довгостроковій перспективі і закріплять нас у вуглецевій інфраструктурі на десятиліття вперед.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: