fbpx
Сьогодні
20:38 28 Чер 2022

Тихановська закликала Зеленського поважати внесок білорусів у боротьбу проти росії

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням поважати внесок білорусів у боротьбу проти російського агресора та сприяти єдності українського й білоруського народів.

Про це йдеться у зверненні Тихановської до Зеленського й українського уряду.

"Президент Зеленський у своєму зверненні сказав, що російська влада намагається посіяти ненависть між народами Білорусі й України. І це справді так. І тому саме зараз час плекати єдність проти агресора.

Президент Зеленський сказав, що коли хтось із тих, хто запускає російські ракети з території Білорусі, сподівається уникнути відповідальності, то не помиляється – це справді так. Всі відповідальні за військову агресію, за використання білоруської землі як полігонів для російської техніки, за насилля проти українців і білорусів – будуть нести справедливу відповідальність. І це буде Лукашенко та його поплічники, а не весь білоруський народ.

Президент Зеленський сказав, що від білорусів зараз дуже багато чого залежить. І це справді так. Саме тому білоруси роблять все можливе – і в Україні, і в Білорусі, і по всьому світу, аби захистити незалежність і суверенітет наших країн.

І народ України, і народ Білорусі мають свої національні інтереси. І зараз вони збігаються, бо обидва наші народи повернути мирне життя, позбутися російської окупації й остаточно перемогти диктатуру як явище. Наші народи зараз підтримують одне одного. І задача політиків – допомогти їм у цьому, не роз'єднати в суперечках, бо це сприятиме лише ворогу.

Білоруси зроблять все можливе, аби допомогти Україні. Нам нічого не потрібно у відповідь, окрім поваги до нашого шляху, поваги до нашого досвіду й нашого права бути самими собою – білорусами.

Президенте Зеленський, ви сказали, що більшість білорусів за Україну – і це справді так. Ми розуміємо одне одного так, як ніколи раніше. І тому наступного разу, звертаючись до білорусів, ви можете не переходити з української на російську мову", – скзала Тихановська.

Тихановська сказала, що білоруські партизани допомагали українській розвідці, відстежуючи переміщення конвоїв російської техніки по Білорусі та зриваючи заплановані маршрути окупантів на залізниці.

Лідерка опозиції переконує, що українські біженці дякують білорусам у Литві й Польщі, які надали їм прихисток. За її словами, українські військові вдячні білоруським добровольцям, які пліч-о-пліч зі зброєю в руках чинять відсіч російським окупантам. А українські матері дякують білоруським матерям, які телефонують у військові частини в Білорусі й протестують проти втягування їхніх синів у російську агресію проти України.

Вона наголосила, що вільна Білорусь не може існувати без вільної й незалежної України, а незалежна Україна не буде знаходитися в безпеці без вільної Білорусі, тому, за словами Тихановської, цілі й інтереси двох народів нині взаємопов'язані.

Своє звернення Тихановська проголосила білоруською мовою.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: