fbpx
Сьогодні
11:35 25 Чер 2022

Україна подала у Європейський суд ще один позов проти росії: збитки оцінюють у $80 мільярдів, - Малюська

Україна подала в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ще один позов проти росії у зв'язку із вторгненням на суверенну територію нашої держави

Про це сказав міністр юстиції Денис Малюська в ефірі телемарафону, повідомляє Рубрика.

Міністр зазначив, що завдяки цьому позову всі збитки, порушення та воєнні злочини, вчинені рф на території України, будуть юридично підтверджені.

"У цьому позові ми описуємо і скаржимося на дії росії по широкомасштабному вторгненню у період з 24 лютого по 7 квітня. Це перший етап широкомасштабного вторгнення, який закінчився тим, що російські війська вибили з Київської області.

Надалі ми доповнюватимемо свої позовні вимоги подіями, які відбувалися після 7 квітня.

Але поки що величезну доказову базу про порушення прав людини і величезної кількості норм конвенції ми виклали в цьому пакеті вимог до Європейського суду з прав людини", розповів Малюська.

Також, одночасно з цим, заявили і про вимогу щодо компенсації завданих збитків, які попередньо оцінюються на першому етапі вторгнення у 80 млрд доларів США, додав міністр.

Він зауважив, що "це рішення ми отримаємо ще дуже нескоро, справи в ЄСПЛ – це гра в довгу, в дуже довгу, мова може йти про строки до 10 років".

Малюська нагадав, що в ЄСПЛ досі тривають провадження щодо Криму і Донбасу, розпочаті ще з 2014 року.

"Але ключова історія, що ми переводимо розміри збитків, суми коштів, і фіксацію порушень з мови політиків і військових у мову юристів.

Тобто усі збитки, усі порушення прав людини, усі воєнні злочини будуть підтверджуватися юридичними документами, від яких росія вже не "відпетляє", наголосив міністр.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: