fbpx
Сьогодні
22:59 25 Чер 2022

У Харкові внаслідок російських обстрілів пошкоджено ядерну підкритичну установку Джерело нейтронів

English version here

Російські окупанти у суботу, 25 червня, обстріляли ядерну підкритичну установку Джерело нейтронів у Харкові, внаслідок чого вона була пошкоджена.

Про це повідомляє пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання України.

За результатами попереднього огляду встановлено, що внаслідок обстрілу пошкоджено північну стіну прибудови прискорювача до експериментальної зали установки; вентиляційні канали системи спеціальної вентиляції; вентиляційну трубу основної будівлі установки; систему охолодження клістронної галереї прискорювача; корпуси дизель-генераторів системи аварійного електроживлення; обшивку основної будівлі установки.

Персонал продовжує огляд будівель, споруд та обладнання установки задля ідентифікації всіх ушкоджень і працює для усунення наслідків бойових дій, однак, цим роботам перешкоджає постійна небезпека нових обстрілів.

Наразі ядерна установка Джерело нейтронів переведена в глибокий підкритичний стан. Радіаційний фон в експериментальній залі будівлі — в межах норми.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну територія інституту, на якій розташована ЯПУ Джерело нейтронів, постійно обстрілюється та піддається бомбардуванню зі сторони російських військ. Інфраструктурі інституту вже нанесені катастрофічні збитки. Під обстріли потрапила і безпосередньо ЯПУ Джерело нейтронів та зазнали значних пошкоджень будівлі інституту.

Зазначається, що існує ймовірність нових пошкоджень ЯПУ Джерело нейтронів через не припинювані обстріли з боку РФ, що може вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: