fbpx
Сьогодні
16:54 24 Чер 2022

Ситуація на тваринницьких фермах України під час війни: звіт зоозахисників ГО “Відкриті клітки Україна”

Згідно зі словами першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, в інтерв'ю у квітні, тваринництво в Україні знищено на 15% від загального обсягу. Разом з тим, заступниця директора Департаменту аграрного розвитку Олена Дадус, під час вебінару UA FARMING AT WAR TIME. LIVESTOCK FARMING IN FOCUS, повідомила, що це не є критичним для продовольчої безпеки держави.

Для забезпечення функціонування та збільшення кількості виробництва в галузі тваринництва у мирних регіонах приймаються конкретні дії. Зокрема, "Господарствам пропонуються спеціальні кредитні програми, портфельні гарантії, підтримка попиту за рахунок бюджетних коштів та забезпечення продуктами харчування населення, яке наразі знаходиться на тимчасово окупованих територіях", — зазначає Олена Дадус.

Окрім того, згідно з даними державної служби статистики у І кварталі 2022 року експорт живих тварин з України скоротився на 30,6% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Однією з ключових причин вважаємо блокування українських морських портів.

Асоціація виробників молока оцінює можливе скорочення чисельності голів великої рогатої худоби в межах 8-10% до кінця 2022 року. Серед основних причин скорочення: загибель частини тварин через бойові дії і "випадання" з економіки України певної кількості поголів'я через окупацію. Для порівняння,  у 2021 році в Україні було 3,11 млн голів великої рогатої худоби. Тобто, очікується скорочення в межах 300 000 тварин.

Зруйновані під час війни промислові ферми та екоферми: інформація з відкритих джерел

Задля демонстрації наслідків військових дії, ми сформували список зруйнованих ферм, які стали медійними. У списку наведені промислові ферми, зоопарки та притулки. Обережно, розміщені нижче матеріали містять сцени мертвих тварин.

Фермерські господарства:

1. У селищі Гостомель Київської області російські війська знищили стайню "Александрія" разом із кіньми — більшість із 32 тварин згоріли живцем.

Ситуація на тваринницьких фермах України під час війни

Фото: КСК Александрія / Facebook

2. У Харківській області окупанти обстріляли молочну ферму компанії "Агромол". Ферма зазнала серйозних руйнувань: у корівників зірвано дахи, зруйновано автомобілі, десятки корів померли, а вцілілі блукають серед уламків. 

Ситуація на тваринницьких фермах України під час війни

Фото: Телеграм канал "Труха" / https://t.me/truexanewsua

3. На території тимчасово окупованої Чкалівської громади на Харківщині, через обстріли вогнем було знищено агропідприємство. Три ангари згоріли разом із коровами. Також повністю була знищена ферма у Вовчанському районі, а сотні тварини вбиті. Ще раніше, через обстріли окупантів, згоріла ферма разом з тваринами у Малій Рогані. 

Ситуація на тваринницьких фермах України під час війни

Фото: АТН

4. Російські солдати вбили 110 корів на молочнотоварній фермі "Напорівське" (с. Лукашівка, Чернігівська обл.). Її власник стверджує, що росіяни вбивали тварин, бо "їхнє мукання здавалося їм занадто гучним". Корів і телят вони розстрілювали задля розваги. 

Ситуація на тваринницьких фермах України під час війни

Фото: Григорій Ткаченко

5. 20-21 березня ферму в Анисові, що біля Чернігова, двічі бомбардували російські літаки. Внаслідок авіаударів загинули сотні тварин, декілька людей отримали травми та одна загинула. Живцем згоріли та померли від осколкових поранень майже 8 десятків малих телят, 60 новонароджених і понад 4 десятки корів — близько половини поголів'я. 

Ситуація на тваринницьких фермах України під час війни

Фото: Суспільне Чернігів

6. Екопарк "Ясногородка" на Київщині постраждав від обстрілу. На території екопарку знаходилася найбільша в Україні страусина ферма. Загинула велика кількість страусів, а їхні вольєри згоріли. Заступник директора страусиної ферми в екопарку Олександр Мащенко, розповів, що загинуло близько третини тварин.

Ситуація на тваринницьких фермах України під час війни

Фото: Олександр Медведєв / НВ

7. 30 квітня, авіа снаряд росіян влучив на територію фермерського господарства у селі Воздвижівка Запорізької області. Внаслідок обстрілів зруйновано споруди, а також загинули свійські тварини. 

Ситуація на тваринницьких фермах України під час війни

Фото: Запорізька обласна військова адміністрація / https://t.me/zoda_gov_ua

8. Агроіндустріальний холдинг МХП опублікували заяву щодо тимчасового призупинення роботи одного зі своїх підприємств ПРАТ "Український бекон" у Краматорському районі, Донецької області. У повідомленні зазначається: "Подальший наступ окупантів у Донецькій області збільшує ризики та небезпеку для життя співробітників підприємства та унеможливлює його роботу." 

9. Внаслідок обстрілу росіян була повністю знищена хутряна ферма польського селекціонера Щепана Войцека. Ферма була розташована на Харківщині під Ізюмом, на ній розводили норок. Понад те, російські військові вбили частину працівників ферми. Точна кількість жертв наразі невідома.

Ситуація на тваринницьких фермах України під час війни

Фото: Szczepan Wojcik / Twitter

10. На найбільшій у Європі птахофабриці у Чорнобаївці, що у Херсонській області, загинуло 4 мільйони курей. Птахи загинули через те, що російські окупанти вивели з ладу місцеву електростанцію, що призвело до відключення автоматизованої системи годівлі.

Робітники намагалися налагодити доставку корму, але машини з вантажем потрапляли під обстріли. Заради безпеки людей постачання припинили. Зрештою, на фабриці ухвалили рішення роздати 1,45 мільйона яєць і 90 тисяч курей, що залишилися, співробітникам підприємства і сусіднім фермам. 

Ситуація на тваринницьких фермах України під час війни

Фото: Андрій Чирков

11. 28 травня військові Росії обстріляли птахофабрику у Путивлі Сумської області. Внаслідок обстрілу зруйновано корпуси підприємства та порушено вентиляційну систему. 

Зоопарки та притулки для тварин:

  1. Росіяни вбили близько 100 тварин, зруйнували частину вольєрів і повністю знищили інфраструктуру екопарку Фельдмана. Парк розташований у північному передмісті Харкова й з 24 лютого опинився на лінії вогню. До повномасштабної війни в екопарку Фельдмана жили близько 5 тисяч тварин майже 300 видів. "Рятуючи тварин, загинули 5 наших працівників", – розповів керівник партнерських проєктів екопарку Вадим Воротинський у коментарі "УП. Життя".
  2. У селі Калинівка Миколаївської області окупанти вбили 20 тварин під час обстрілу притулку. "У результаті попадання боєприпасів виникла пожежа двоповерхового дачного будинку, який використовувався як притулок для тварин. Рятувальники 16 державної пожежно-рятувальної частини 2 державного пожежно-рятувального загону ліквідували пожежу на другому поверсі на площі 30 кв.м. 20 пухнастиків стали жертвами нищівного вогню", — йдеться у повідомленні ДСНС України.
  3. У селищі Бородянка під Києвом близько 500 тварин з місцевого притулку провели чотири тижні без води та їжі, замкненими у вольєрах. Майже 300 собак загинули від голоду і спраги. До притулку в Бучанському районі вдалося потрапити 1 квітня, коли Бородянку звільнили від окупантів. Волонтери змогли врятувати третину жителів притулку. Більшість собак у критичному стані на лікуванні.
Ситуація на тваринницьких фермах України під час війни

Фото: UA Animals

Ферми, які під окупацією можуть функціонувати, проте вони випадають з економіки України, а також з поля впливу зоозахисних організацій. Тобто, що відбувається на тих фермах — невідомо. Військова агресія суттєво вплинула на тваринництво України. Станом на середину квітня йдеться про 15% скорочення в галузі. Також на 30% зменшилася кількість живого експорту. Асоціація виробників молока оцінює можливе скорочення чисельності голів великої рогатої худоби на 8-10% до кінця 2022 року.

На деяких фермах масштаби смертей величезні, наприклад на птахофабриці у Чорнобаївці, де загинуло 4 млн курей. Передбачаємо, що ситуація лише погіршуватиметься й кількість загиблих тварин лише зростатиме у міру того, скільки триватиме війна.

Водночас, ми бачимо й позитивний сигнал. На Миколаївщині фермер реорганізував акваферму, яка раніше займалася креветками, на овочівництво. Підприємець почав вирощувати овочі, у колишніх басейнах, задля соціального експерименту. Згідно з його словами, робить це для зміцнення продовольчої безпеки нашої громади. Тобто, незважаючи на весь негатив та погані новини, є місце для трансформації бізнесів і розвитку.

У загальному, ситуація в Україні складна та динамічна. Відкриті клітки Україна продовжують стежити за змінами, що відбуваються у тваринницькій галузі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: