fbpx
Сьогодні
Екорішення 10:44 24 Чер 2022

У Львові міський простір садівництва та городництва допомагає переселенцям пережити стрес

English version here

Простір міського садівництва та городництва "Розсадник" з'явився у Львівському муніципальному парку "Залізна вода" завдяки громадськими об'єднаннями «Плато», «Екотерра», «Пермакультура в Україні» у квітні 2021 року. А нині він став осередком допомоги переселенцям.

«У лютому ми були переконані, що ідея розвивати простір – "не на часі". Але з середини березня ми почали замислюватися над своєю ефективністю у сфері постачання гуманітарної допомоги, стало пригрівати сонце і "Розсадник" нас буквально вирвав з потоку суцільного негативу та тривог у потік чогось нового. Так вдалося заземлитися і після кількох командних зустрічей ми зрозуміли, що ми потрібні простору, а простір потрібен нам. Зрозуміли, що цей сезон доречно експериментувати у напрямку гарденотерапії, у посильний садівничо-городній спосіб допомагаючи усім, хто відчуває що війна вплинула на його / її психоемоційний стан» – говорить співзасновниця простору Анжеліка Зозуля.

Гарденотерапія вже понад півстоліття у багатьох країнах Заходу є окремою науковою дисципліною, що передбачає дослідження впливу рослин на процеси, пов'язані із різноманітними потребами у реабілітації. Академічні відкриття ґрунтуються на практичному досвіді, який свідчить про те, що заняття з гарденотерапії позитивно впливають на психо-емоційний та фізичний стан відвідувачів.

У Львові міський простір садівництва та городництва допомагає переселенцям пережити стрес

Заняття з гарденотерапії можуть бути активними (долучення до вирощування сільськогосподарських культур, догляд за декоративними рослинами, участь у майстернях, біг, прогулянки тощо) та пасивними (сидіння на лавці, малювання, медитація тощо). Кожен з форматів може передбачати або індивідуальне, або групове залучення. 

З початку сезону ми провели вже більше 20 заходів, до яких долучилося більше 500 осіб. Серед них було багато учасників з Ірпеня, Кривого Рогу, Миколаєва, Харкова, Маріуполя. Ми не завжди робимо реєстрації на події, але коли робимо, то бачимо що близько 60-70% відвідувачів_ок – ВПО. У 5 хвилинах пішки звідси – модульне містечко для переміщених осіб у Стрийському парку, в якому проживає більше 350 осіб. Намагаємося залучати його мешканців_ок, але не тільки. Кооперувалися з What If Creative School та разом проводили творчі заняття для підлітків з числа ВПО. Багато хто дізнається про наші заходи з соціальних мереж або завдяки анонсам у ЗМІ. Радіємо, коли люди повертаються знов і знов та діляться тим, що у просторі їм комфортніше, ніж будь-де.

Загалом, на початку сезону було багато важких робіт, пов'язаних із підготовкою до нового сезону. Але з квітня ми почали проводили більше просвітницьких заходів про вирощування та компостування, зміну клімату. Проходили заняття з психотерапії, воркшопи з ліпки глиною, створення насіннєвих бомб, у суботу запрошуємо на майстер-клас з виготовлення вуличних меблів. 

У Львові міський простір садівництва та городництва допомагає переселенцям пережити стрес

Також спільними зусиллями засадили усі грядки та вже встигли скуштувати вирощений врожай з редиски та салатних культур, шпинату, мізуни, рукколи тощо. 

Загалом на грядках є багато всього: цибуля, морква, буряк, кабачки, томати, огірки, квасоля, кукурудза, соняшники, полуниці… Окремо продовжуємо формувати колекцію з пряно-смакових культур – м'яти, чебреців, базиліків, а також вкорінювати деякі декоративні кущі, наприклад, форзиції.

Ми багато експериментуємо у межах простору заради:

  • зменшення рівня стресу, викликаного війною у тих, хто цього потребує;
  • створення нових форматів взаємодії, які доповнять пропозиції від інших волонтерських, муніципальних ініціатив;
  • тестування нових форм дозвілля у міських садах-городах.

У Львові міський простір садівництва та городництва допомагає переселенцям пережити стрес

У травні у нас з'явилися стільці та столи, тож ми також запрошуємо усіх охочих проводити заходи просто неба у "Розсаднику". У планах на це літо – продовжити розбудову інфраструктури для вирощування та відпочинку, звісно ж доглядати за висадженим, залучати до «Розсадника» нових відвідувачів_ок. 

Стежити за анонсами заходів можна на каналі простору у Telegram, а за новинами щодо його розвитку у Facebook

Раптом що, то підтримати розвиток простору, можна переказавши благодійний внесок на рахунок ГО «Плато» із позначкою «Благодійна допомога на діяльність «Розсадника».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: