fbpx
Сьогодні
18:43 22 Чер 2022

У Міноборони Естонії заявили, що росія під час навчань відпрацьовує ракетні удари по країнах Балтії

English version here

Естонський міністр оборони Калле Лаанет заявив, що розкриття інформації про те, як на навчаннях в росії відпрацьовуються ракетні удари по країнах Балтії, допоможе пояснити союзникам НАТО необхідність зміцнення східного флангу Альянсу.

Про це він сказав національному мовнику ERR.

Міністр оборони подякував естонським спецслужбам, які встановили, як відпрацьовувалися ракетні стрільби на російських навчаннях, що проходять зараз.

"Розвідка та раннє попередження завжди мали для мене ключове значення. Тому, що нам потрібно знати, що планує наш потенційний противник, що він відпрацьовує, у який момент матеріалізуються якісь рівні загрози, щоб наші резервні сили та союзники могли бути готові до цього", – сказав Лаанет.

За його словами, ця інформація є особливо важливою напередодні саміту НАТО в Мадриді (29-30 червня), на якому буде затверджено нову Стратегічну концепцію Альянсу і прийнято рішення про зміцнення східного крила Альянсу.

"Ті ж самі загрози у бік Литви, як і у бік Латвії та Естонії у ЗМІ… Весь цей пакет [необхідно] зібрати, потрібно у всій повноті роз'яснити (союзникам – ред.), яка реальна ситуація з безпекою та які загрози можуть таїтися", – наголосив Лаанет.

Він навів як позитивний приклад поведінку США перед початком російської агресії в Україні 24 лютого цього року, коли було опубліковано розвіддані про військові плани росії.

"Вони вперше в історії дуже сміливо опублікували розвіддані, щоб поінформувати Україну, а також подати сигнал росії – ми знаємо, що ви плануєте, не робіть цього. І, звичайно, щоб навколишні країни могли підготуватися до можливого нападу. Цілком очевидно, що це був докорінно новий підхід", – зазначив міністр оборони Естонії.

При цьому він констатував, що коли росія проводить навчання, її військові "звичайно тренуються нападати на інші країни".

"На жаль, росія вже давно практикує завоювання інших країн. У цьому немає нічого незвичайного", – зазначив Лаанет.

На відміну від росії, Естонія самостійно або зі своїми союзниками по НАТО завжди практикує лише оборонну діяльність, додав міністр, наголосивши, що "тут уже ідеологічна різниця щодо того, що відпрацьовувати – завоювання чи оборону".

Ця новина прийшла на тлі повномасштабної російської агресії проти України, яка розпочалася 24 лютого. А також погроз росією Литві та ЄС через обмеження, накладені на російський транзит до Калінінграда.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: