fbpx
Сьогодні
21:08 22 Чер 2022

Столтенберг назвав агресію росії проти України "найбільш невідкладною" загрозою НАТО

English version here

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав агресію росії проти України "найбільш невідкладною" загрозою, перед якою постає Альянс, та зауважив, що у новій Стратегічній концепції НАТО росія буде названа найбільшою та прямою загрозою для безпеки союзників.

Про це керівник Альянсу розповів сьогодні під час круглого столу, який відбувся під егідою європейської редакції видання Politico напередодні Мадридського саміту НАТО, повідомляє "Укрінформ".

Повний запис заходу оприлюднений на сайті НАТО.

"Я очікую, що цей саміт у Мадриді буде самітом трансформації, тому що ми знаходимось у визначальному періоді для нашої безпеки. Війна путіна проти України є найбільш невідкладною загрозою, що постає перед нами. Вона порушила мир в Європі. Водночас ми не маємо забувати про інші виклики для нашої безпеки", – зауважив Столтенберг.

Серед таких викликів він назвав посилення конкуренції між демократією і тоталітаризмом, тероризм, розповсюдження ядерної зброї, кібернетичні атаки та кліматичні зміни.

Всі ці виклики, з росією включно, будуть відображені в новій Стратегічній концепції НАТО.

"Ми погодимо (під час саміту – ред.) нову стратегічну концепцію для НАТО, щоб надати йому керівництво для дій у новому середовищі з безпеки, що зазнало радикальних змін. Я очікую, що Стратегічна концепція 2022 позначить росію як найбільшу та пряму загрозу для нашої безпеки", – заявив генеральний секретар НАТО.

Він зауважив, що це відображає величезні зміни у порівнянні з попередньою Стратегічною концепцією, яка була ухвалена в Лісабоні у листопаді 2010 року – у тому документі росія згадувалася як "стратегічний партнер" для союзників по Альянсу.

російська агресія проти України, що розпочалася ще у 2014 році і нині перетворилася на повномасштабну війну, докорінно змінила ситуацію з безпеки в Європі та у світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: