fbpx
Сьогодні
16:48 22 Чер 2022

Президент Литви нагадав росії, що країна є членом НАТО

English version here

Литва готова до будь-яких кроків росії у відповідь на рішення влади країни заборонити транзит великої номенклатури вантажів до Калінінградської області відповідно до санкцій Євросоюзу проти рф за агресію проти України.

Про це заявив президент Литви Ґітанас Науседа в інтерв'ю Reuters.

"Ми готові до недружніх дій з боку росії у відповідь, таких як відключення від системи електромережі BRELL або інші. Проте я не вірю, що росія буде нам кидати виклик у військовому сенсі, тому що ми є членом НАТО", – сказав Науседа.

Він додав, що Литва з нетерпінням чекає на реалізацію наступних етапів санкцій.

"Було б добре, якби Європейська комісія пояснила їхній зміст (санкцій – ред.) російській владі. Це могло б зняти частину нинішньої напруженості, яка не відповідає інтересам ні Європейського Союзу, ні росії", – зазначив президент.

Раніше кремль попередив Литву, що москва відреагує на заборону на транзит товарів до Калінінграда таким чином, що її громадяни "відчують біль" від цього кроку.

Довідка

Напередодні мзс росії викликало очільницю литовської дипмісії Віргінію Умбрасене і заявило їй протест у зв'язку із рішенням влади Литви заборонити транзит великої номенклатури вантажів до Калінінградської області.

Було висунуто вимогу "негайного скасування рестрикцій" і водночас заявлено, що "росія залишає за собою право на дії задля захисту своїх національних інтересів".

Після цього МЗС Литви вручило тимчасовому повіреному у справах росії Сергію Рябоконю ноту з роз'ясненням щодо обмежувальних заходів ЄС до деяких категорій товарів, що прямують транзитом до Калінінграда.

Під час зустрічі було спростовано поширену російською стороною інформацію про те, ніби Литва заборонила транзитні перевезення пасажирів і вантажів, які не підпадають під санкційний режим ЄС.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: