fbpx
Сьогодні
15:32 20 Чер 2022

ЄС має надати статус кандидата Україні вже цього тижня, - Бербок

Фото: flickr.com

Європейський Союз не повинен шукати відмовки, а має надати Україні статус країни-кандидата вже цього тижня.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок у Люксембургу, де в понеділок проходить зустріч глав дипломатичних відомств ЄС, передає Укрінформ.

"Ми перебуваємо в історичному моменті, … коли треба вирішити: чи будемо ми знаходити відмовки та відсувати ухвалення рішень, чи визнаємо, що настав момент, коли треба визначити курс ЄС на майбутнє. Це означає дати Україні, Молдові, а також країнам Західних Балкан, чіткий сигнал, що вони належать до Європи, що ми підтримуємо їх на цьому непростому шляху. І водночас треба працювати над тим, щоб самим бути більш дієздатними", – сказала Бербок.

Вона вважає "абсолютно цинічним" змусити наразі Україну та Молдову чекати за дверима ЄС, доки вони не виконають всі свої домашні завдання.

Всі країни-члени повинні зрозуміти, що мають зараз особливу відповідальність не лише чітко дати зрозуміти Україні, що вона належить до Європи, що громадяни ЄС вдячні, що українці захищають європейські цінності, але й прийняти її в європейське коло.

"Це, зрозуміло, надзвичайно важкий процес, попереду неймовірно великі виклики та завдання, але Україна має стати кандидатом в нашу європейську родину", – підкреслила глава німецького МЗС, додавши, що це стосується і Молдови.

Водночас, зазначила політик, для підвищення спроможності самого ЄС діяти необхідно реорганізувати блок і зробити його більш ефективним.

"Йдеться не лише про те, щоб поставити додаткові стільці в європейському колі, але про те, щоб разом посилити ЄС… Це означає в перспективі те, щоб перейти до механізму прийняття рішень більшістю голосів (а не одностайно)", – пояснила Бербок.

Вона також звернула увагу на необхідність в умовах жорстокої війни в Україні подбати про захист міжнародного гуманітарного права. Це право має застосовуватися в повному обсязі в усіх куточках України; потрібні гуманітарні коридори для виходу українців з окупованих територій, шляхи для гуманітарних вантажів і медикаментів, додала Бербок.

Вона зазначила, що гуманітарне право не може бути предметом торгу, та пообіцяла продовжувати підтримку Міжнародного комітету Червоного хреста.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: