fbpx
Сьогодні
15:12 18 Чер 2022

Парламенти Молдови та Румунії ухвалили спільну декларацію: в ній згадали і про Україну

Спікер парламенту Республіки Молдова під час спільного засідання в Кишиневі парламентів Румунії та Республіки Молдова Фото: Facebook/Ігор Гросу

За підсумками першого в історії спільного засідання парламенти Румунії та Молдови в суботу ухвалили спільну декларацію

Про це повідомляє Digi24.

Як зазначили у виданні, у декларації зокрема засудили воєнну агресію росії проти України та схвалили євроінтеграційне прагнення Кишинева.

У документі підкреслюють, що конкретна європейська перспектива Молдови є ключовим елементом подальших реформ, які "заохотять молдовське населення в часи крайньої незахищеності та матеріальних труднощів".

Також сторони "глибоко занепокоєні подіями у сфері безпеки в регіоні в контексті воєнного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року".

"Ми рішуче засуджуємо протиправну, неспровоковану і необґрунтовану агресію Російської Федерації проти України. Ми підтверджуємо повну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів", наголосили парламентарі Молдови і Румунії.

Водночас вони підкреслили "зразковий спосіб, у який влада Румунії та Молдови із представниками громадянського суспільства прийняли велику кількість українських біженців".

"Республіка Молдова підтверджує, зокрема й цими зусиллями, що вона є державою із європейським покликанням, яка природно поділяє цінності, на яких засновано Європейський Союз", – наголошують в документі.

Окрім того, Молдова і Румунія підтвердили прагнення продовжувати тісну співпрацю і координацію у сферах компетенції та спільного інтересу, зокрема безпековій, боротьбі з корупцією, культурі, освіті, економіці тощо.

Нагадаємо, що перше в історії спільне засідання парламентів Румунії та Молдови відбулося в суботу вранці в Палаці Республіки Кишинева.

У засіданні брали участь усі партії Молдови за винятком опозиційного Блоку комуністів і соціалістів, який назвав засідання неконституційним. Також у залі була присутня президентка країни Мая Санду.

З боку Румунії в засіданні брали участь глави обох палат – Марчел Чолаку та Флорін Кицу, а також голови парламентських груп, комісій Сенату та Палати депутатів.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: