fbpx
Сьогодні
21:07 17 Чер 2022

Війна загострює проблему доступу до питної води, — WWF-Україна

English version here

Фото:Vasyl Dyachuk / WWF-Ukraine

6 млн українців мають проблеми з доступом до питної води через війну, повідомляють UNICEF. Загалом від браку води для санітарних та гігієнічних потреб потерпають 13,6 млн жителів України.

Про це пише НВ.

Стан екосистемних послуг прісноводних ресурсів України стрімко наближався до позначки «високий ризик» ще до початку повномасштабного вторгнення росії, повідомляють у своєму дослідженні до Всесвітнього дня боротьби з опустелюванням та посухами, який відзначається 17 червня, WWF Water Risk Filter.

Призвела до падіння рівня ґрунтових вод ціла низка причин, як-от: понад 50% розораності загальної території, що є одним з найвищих показників у світі, втручання у вільну течію річок через забудову берегів, випрямлення та перегородження водойм, осушення водно-болотних угідь. А також глобальна причина — зміна клімату. 75% поверхні землі, не вкритої кригою, вже зазнало значних перетворень, а понад 85% площі водно-болотних угідь втрачено, йдеться у глобальному дослідженні WWF.

Ягорлик

Фото: Inna Hoch / WWF-Україна

Людська діяльність продовжує зменшувати обсяги життєво такого важливого ресурсу як вода. Війна ж загострює проблему доступності води, адже відволікає увагу та ресурси від системних рішень і створює додаткові виклики, повідомляють у WWF-Україна. Зокрема, пов'язані з забрудненням та руйнуванням об'єктів водопостачання та водовідведення.

«До війни водопостачання більшості регіонів Східної України не було незалежним, а здійснювалося переважно завдяки воді з Дніпра, системі водосховищ і каналів, що відомі під назвою Дніпро-Донбас. Ми мали справу з практично не диверсифікованим джерелом водопостачання питної води, для потреб промисловості і агросектору. Під час війни на Донбасі канал Дніпро-Донбас та локальні системи водопостачання і водовідведення піддавалися обстрілам, спостерігалися значні втрати води, її забруднення та погіршення якості», — зазначають у WWF-Україна.

З початком повномасштабного вторгнення ситуація загострилася. Лише на Оскільському водосховищі, що на Харківщині, внаслідок руйнування гідровузла вивільнилося 355,5 млн м3 води. Ця вода потрапила спочатку в річку Оскіл, а потім — до Сіверського Донця. Оскільське водосховище постачало воду для забезпечення переважної більшості населення Луганської та Донецької областей. Кінцевим містом призначення каналу є Маріуполь — зараз ситуація там є критичною. Зокрема, через відсутність водопостачання існує загроза розвитку інфекційних хвороб. Без води наразі залишається тимчасово підконтрольна Україні територія Луганщини, також постраждали системи водопостачання таких міст як Суми, Миколаїв, Чернігів і Харків.

Болото Глуханя

Фото: Iryna Kostenko / WWF-Ukraine

Аби запобігти зростанню водних проблем, зокрема через військові дії, та прискорити відновлення водної екосистеми, необхідно, зокрема, провести інвентаризацію та масштабне відновлення природних водно-болотних угідь та торфовищ, особливо на Поліссі, забезпечити притягнення до відповідальності осіб, які неправомірно використовують заплави річок, луки та залишки степу, заохотити використання природоорієнтованих рішень у сільському господарстві, лісовому та водному секторах, для розвитку міст, повернути частину малоефективних для агровиробництва орних земель в стан природних територій. А також — заборонити осушення природних територій по всій країні.

Як приклад WWF-Україна наводять Полісся, де за останні сто років було осушено понад 1 млн га боліт. Це — катастрофічні масштаби втрачених ресурсів.

«Нам необхідно визнати, що без сталих рішень у системі водопостачання та управління водними ресурсами, зокрема на етапі відновлення, ми не зможемо вирішити проблему доступу до води та зменшити посухи, — пояснює Інна Гоч, керівниця напряму Вода WWF-Україна. — Одним з таких інструментів є природоорієнтовані рішення, які здатні допомогти протистояти посухам, опустелюванню, природним катаклізмам».

Все, що необхідно — лише «вбудувати» реалізацію таких рішень у плани відновлення України. А також — підтримувати водні екосистеми у максимально наближеному до природного стані, додають у Вода WWF-Україна.

В іншому ж випадку, на Україну, як і на весь світ, чекатиме посилення дефіциту питної води. Вже зараз в ООН прогнозують, що до 2050 року від 4,8 до 5,7 млрд людей на планеті протягом щонайменше одного місяця щороку житимуть у регіонах, де є дефіцит води.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: