fbpx
Сьогодні
15:55 15 Чер 2022

Facebook та Twitter видаляють пости про війну з цитатою загиблого Ратушного

фото: Укрінформ

Після загибелі київського активіста та розвідника Романа Ратушного, у соцмережах почали активно поширювати допис з його думками про війну

Але Facebook та Twitter розпізнали у цитаті мову ненависті і тому почали блокувати дописи з нею, повідомляє MediaSapiens.

У своєму пості Роман написав:

"Чим більше росіян ми вб'ємо зараз, тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям".

Система класифікувала фразу як мову ворожнечі (hate speech).

Про перший випадок блокування написав юрист та член Незалежної медійної ради Ігор Розкладай.

"Наразі, по кількості скарг небагато. Першою жертвою став сам Роман – твітер видалив цей пост. На фейсбуці першою стала Таміла Ташева, їй прилетів жовтий трикутник у профіль. Постраждали Рагу.лі, ще кілька френдів.

Я сподіваюся, що ФБ відреагує на цей кейс належно, але на це потрібен час, ну і врахуйте півдобову різницю в часі з Каліфорнією", зазначив Розкладай.

Він додав, що Twitter вже забанив це повідомлення.

Цитата загиблого Романа Ратушного

Фото: Скриншот з Twitter

Як зазначив член Незалежної медійної ради, цитата формально є закликом до вбивства, а не defence speech (захисту).

Однак системі це мають пояснити алгоритмічно і задача ця не з легких, додає він.

Для цього має бути кілька прикладів, бо алгоритми розпізнають слова, а не емоції.

Ігор Розкладай пояснив, що так само відбувалось з постами в Instagram та Facebook, коли користувачі публікували фото з хештегом #Буча та #Ірпінь.

На думку експерта цей кейс вкотре показує, що правила соцмереж стосуються лише мирного часу.

"Ми переконані, що такі правила мають бути більш універсальними. І вони з одного боку не мають допомагати агресору, навіть пасивно, а з іншого допомогти платформам не нести ризики і відповідальність і не дозволяти прояви екстремізму.

Проблема лише в тому, що Європа і Америка не були готові до такого середньовічного варварства у ХХІ ст. І, власне превентивно розробити такі правила ніхто не був готовий. Але, я бачу певні позитивні рухи і, сподіваюся, ми дійдемо і до появи таких правил", додав Розкладай.

Як повідомляла Рубрика, відомий столичний активіст і розвідник Роман Ратушний загинув у бою під Ізюмом, що на Харківщині, 9 червня. Йому в липні повинно було виповнитись 25 років.

Як писала Рубрика, у Києві пропонують перейменувати вулицю Волгоградську, що у Солом'янському районі, на честь загиблого під Ізюмом столичного активіста та розвідника Романа Ратушного

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: