fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 16:48 15 Чер 2022

Через військові дії українські фермери не змогли висіяти насіння деяких культур

English version here

Насіння гороха, кукурудзи, соняшника та сої, за словами старшого наукового співробітника Інституту рослинництва на Харківщині, цього року не дійшли до фермерів як до кінцевих споживачів.

Селекційний центр Інституту рослинництва імені Юр'єва в селищі Елітне є найбільшою в Україні селекційною установою, що постраждала від російської агресії. Але її не знищено, як заявляли в ЗМІ раніше. Про це йдеться у статті "Рубрики"

В лабораторії Інституту рослинництва імені Юр'єва в Елітному селекцію проходили практично всі культури, які вирощують в Україні: пшениця, жито, горох, ячмінь, кукурудза, соняшник. Проте через війну лабораторія й та частина зерна ярих культур, що їх мали висівати цьогоріч, постраждали. Через це деякі культури не висіяли в посівну, про це зазначає  старший науковий співробітник інституту, Сергій Авраменко:

"…Велика шкода інституту — це саме селекційні лабораторії, тому що ми створювали сорти-гібриди цих усіх основних культур і передавали насіння найвищих репродуктивних якостей у насіннєві господарства. Там вони його розмножували і вже продавали аграріям, кінцевим фермерам. А зараз виходить, що цей ланцюжок обірваний. Тобто ми не змогли в цьому році з ярих культур висіяти ні насінини. Горох, ячмінь, кукурудза, соняшник, соя…", — перераховує пан Сергій.

При цьому Сергій Авраменко зазначає: колекцію генетичного банку врятовано, але на те, щоб відновити деякі види, розмножити їх та передати кінцевому споживачеві — фермеру, тепер може знадобитись значно більше часу. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: