fbpx
Сьогодні
11:10 13 Чер 2022

Новини про епідемію холери в Маріуполі – це привід для росіян закрити місто, – експерт з екологічної безпеки

Спеціаліст з екологічної безпеки Максим Сорока висловив думку про те, що розкручена в українських ЗМІ інформація про епідемію холери нагадує дезінформацію та інформаційно-психологічну операцію, проте інші спеціалісти зауважують: ризик справді існує.

Минулого тижня українські ЗМІ розповсюдили новину про те, що Маріуполь, можливо, буде закрито на карантин через розповсюдження холери та дизентерії в місті. Натомість, експерти мають різні думки з цього приводу: дехто сумнівається в правдивості інформації, а інші вважають, що ризик справді є.

Так, природоохоронний інженер, науковець, громадський діяч, старший науковий співробітник Галузевої науково-дослідної лабораторії "Охорона навколишнього середовища" та експерт з екологічної безпеки Максим Сорока в коментарі для "Рубрики" зауважив:

 "Ми самі їм дали в руки гарний аргумент, щоб вони закрили місто, знайшли привід для них закрити місто під карантин, не пускати туди ані наглядачів, ані місію Червоного Хреста, щоб вони змогли вирізати там всіх!".

При цьому варто взяти до уваги, що експерт не заперечує, що епідеміологічна ситуація в місті погіршується з різних причин, і ризик епідемії все ж залишається. В цьому його підтримує адвокатка, спеціалістка з медичного права, заступниця Міністра охорони здоров'я у 2014-2015 роках Наталя Лісневська, яка заявляє, що створена росіянами гуманітарна та екологічна катастрофа в місті є порушенням Женевських конвенцій та підпадає під поняття геноциду. Це пов'язано із проблемами водопостачання в місті, яке в результаті може призвести до ще більшої кількості смертей:

"В Маріуполі та на прилеглих територіях може бути спалах холери, тому що ми маємо проблеми з водопостачанням, поверхневе захоронення, змішування стічної води з каналізацій з питною — це гуманітарна катастрофа. Це заборонено міжнародними конвенціями, це може призвести до вимирання людей і так, це можна назвати геноцидом", — заявила вона.

Детальніше про це — у матеріалі "Рубрики"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: