fbpx
Сьогодні
09:28 12 Чер 2022

У столиці Литви Вільнюсі відкрився перший у Євросоюзі Український центр для вимушених переселенців

English version here

Фото: ОПУ

У столиці Литви Вільнюсі відкрили перший у Європейському Союзі Український центр для біженців з України

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Офіс президента України.

Це відкритий простір для української громади, де біженці зможуть отримувати інформацію про культурні та освітні можливості у Литві.

Центр запрацював у приміщенні університету Вітовта Великого, що на вулиці імені Тараса Шевченка. Осередок створили за ініціативою перших леді двох країн – Олени Зеленської та Діани Наусєдєнє.

"Спільно з нашими партнерами ми пообіцяли активно співпрацювати та робити все можливе для того, щоб жителі України відчували себе безпечно у Литві.

Отримували медичну та соціальну допомогу, освітні послуги, а головне – щоб українці могли плекати свою культуру та зберігали життєві сили нації", сказала Діана Наус.

EU's first Ukrainian center for displaced persons opens in Vilnius

Головою Українського центру став підписант Акта про незалежність Литви, колишній посол Литви в Україні Альгірдас Кумжа.

"Три українські журналісти та дванадцятирічний хлопчик жили в моєму будинку. Одна з жінок тяжко хвора. Коли бачиш, як вони щодня ловлять кожне повідомлення про те, що відбувається на батьківщині.

Коли вони чують, що одного з їхніх колег-журналістів убили в їхньому домі то здається, що і емоційно, і фізично вони беруть участь у цьому.

Коли мені запропонували долучитися до створення цього центру, я навіть нічого не просив, просто зрозумів, що мені дали можливість зробити те, що я повинен", зазначив Кумжа.

Олена Зеленська приєдналася до заходу за допомогою відеозв'язку з Києва.

"Коли ми задумували цей центр з колегою, дозволю собі сказати, з моєю подругою та великим другом України Діаною Наусєдєнє, ми хотіли, щоб в українців, які через війну були змушені приїхати до Литви, з'явилося по-справжньому рідне місце.

Щоб центр справді був осередком, куди можна звернутися з будь-якого питання – по допомогу чи спілкування. Щоб тут можна було навчатися, проводити дозвілля. Долучитися до культурного заходу або освітнього курсу",  сказала вона.

Станом на 26 квітня загальна кількість українських біженців, зареєстрованих у Литві, зросла до 48 800, серед них майже 19 900 неповнолітні.

Наразі, українці активно вертаються з Литви додому. Автобуси до Львова заповнені на місяць уперед.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: