fbpx
Сьогодні
13:25 10 Чер 2022

У НАЗК заявили, що підсанкційний російський олігарх хоче отримати українське громадянство

Підсанкційний російський олігарх Михайло Фрідман веде консультації щодо отримання українського громадянства та перереєстрації своїх основних активів в Україні.

Про це голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков сказав в інтерв'ю Forbes.

"Наскільки мені відомо, Михайло Фрідман консультується з українською владою стосовно того, щоб отримати українське громадянство та перереєструвати основні активи до України. Такий сценарій можливий і для інших великих російських бізнесменів українського походження, наприклад, це Віктор Вексельберг, який народився у Дрогобичі", – зауважив очільник НАЗК.

Він пояснив, що "це податки, що вигідно Україні. Фінансувати знищення режиму путіна коштом російських олігархів – мабуть, це найкраще, що може зробити Україна за таких обставин. Це вигідно і самим росіянам, адже путін руйнує та вбиває російську економіку та росіян також".

На запитання, чи ускладниться процес накладення санкцій на Фрідмана, якщо він відмовиться від громадянства рф і залишиться громадянином лише Ізраїлю, Новіков відповів, що плани експертної групи щодо санкцій передбачають створення санкційної коаліції, до якої мають приєднатися Туреччина, Ізраїль та, за можливості, ОАЕ.

"Я думаю, Ізраїль точно приєднається до цієї коаліції, враховуючи дії рф, які часом відверто характеризують її як фашистську державу", – зазначив голова Нацагентства.

Новіков також підкреслив, що санкції будуть накладені на всіх російських олігархів.

"Якщо вони не засудять публічно війну, путіна та не визнають територіальну цілісність України включно з Кримом і Донбасом, вони втратять усе майно в Євросоюзі. По-друге, група Єрмака – Макфола найближчим часом напрацює рамки подальших дій підсанкційних осіб і можливу процедуру виходу з-під санкцій, у тому числі шляхом передачі коштів чи активів у "фонд покаяння". Поки триває обговорення цієї ідеї. Остаточне рішення прийматиме Президент України", – зауважив голова НАЗК.

Згідно з довідкою Forbes, у Фрідмана російське та ізраїльське громадянства, але з 2017 року він живе в Лондоні. Звідти він управляє фінансово‑промисловою імперією "Альфа‑Груп". Фрідман внесений до "Кремлівської доповіді" – списку осіб, яких уряд США вважає найближчим оточенням президента рф володимира путіна.

Фрідман активно інвестує в Україну. Після поглинання 2019 року "Укрсоцбанку" "Альфа Банк Україна" – четвертий за розміром активів банк країни, "Київстар" – найбільший телеком‑оператор, а головний бренд IDS Borjomi, "Моршинська", – один із найпопулярніших напоїв.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: