fbpx
Сьогодні
16:09 09 Чер 2022

Євросоюз виділив Україні додатково ще 205 млн євро гуманітарної допомоги

English version here

Віце-прем’єр-міністерка Ірина Верещук та Єврокомісар Янез Ленарчич Фото: Суспільне

Європейський союз виділив Україні гуманітарну допомогу в розмірі ще 205 млн євро

Про це повідомив Єврокомісар з кризового менеджменту Янез Ленарчич, який перебуває з візитом у Києві.

Він провів зустріч з віцепрем'єр-міністеркою Іриною Верещук, повідомляє кореспондент Суспільного.

Як зазначають, гроші підуть зокрема на створення тимчасових містечок для людей, які втратили свій дім під час воєнних дій. А також на гуманітарну допомогу для людей на окупованих територіях.

"Є дві пріоритетні проблеми: підготовка до зими через те що було зруйнована така велика кількість домівок та гуманітарна ситуація на окупованих територіях. Вона продовжує погіршуватись. Ми намагаємось розробити рішення як вона може дійти до тимчасово окупованих регіонів", сказав Ленарчич.

Єврокомісар наголосив, що це найбільша операція цивільного захисту яку коли-небудь проводив ЄС.

"У рамках програми цивільного захисту до України надійшло понад 400 тис. тонн надзвичайної допомоги. Її надають 27 країн членів ЄС, а також Норвегія, Туреччина та північна Македонія", сказав він.

Наразі загальне фінансування гуманітарної допомоги та сума нефінансової підтримки, що ЄС надав Україні перевищує 700 млн євро. З них 13 млн спрямовані на проєкти в сусідній Молдові.

Довідка

Згідно з даними ООН, гуманітарної допомоги потребують близько 15,7 млн людей.

Війна вже змусила понад 14 млн людей залишити свої домівки; майже 7 млн. людей перетнули кордони сусідніх країн.

Приблизно 13 млн людей перебувають у постраждалих районах країни – або через небажання, або через неможливість виїхати через воєнні дії.

Україна 20 травня отримала другий транш макрофінансової допомоги Європейського Союзу в розмірі 600 мільйонів євро. Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Лідери Європейського Союзу на засіданні Європейської ради 30 травня домовились надати Україні допомогу в розмірі дев'яти мільярдів доларів на повоєнну відбудову.

Крім того, в березні Євросоюз виділив перший транш у розмірі 500 млн євро для допомоги біженцям із України, а також передав 45 мільйонів євро на гуманітарну допомогу.

Рада Європейського Союзу 24 травня погодила четвертий транш безпекової допомоги Україні через Європейський інструмент миру (EPF) у розмірі 500 мільйонів євро.

Загальна безпекова допомога ЄС із початку повномасштабного вторгнення росії, таким чином, становить два мільярди євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: