У США презентували новий вид мистецтва, винайдений українцями: картини, що читають руками

У Нью-Йорку презентували унікальну колекцію картин, створених у техніці гесографія

Про це пише Українське життя.

як зазначають, це новий вид мистецтва, що винайшли львів'яни – Олег та Олександр Денисенки.

Олександр Денисенко, який також є кінорежисером та арт-візіонером, переконаний, що мистецький винахід батька є внеском України у світове мистецтво, заявив він "УП. Життя".

Гесографія – інноваційне поєднанням прийомів гравюри, скульптури, левкасу і живопису.

Експозиція Денисенків, представлена зараз в Українському інституті Америки на Манхеттені, має назву ANTIQVITAS NOVA, що означає "Нова старовина". Колекція – уособлення сучасного українського епосу про одвічну боротьбу добра зі злом.

 

Мета виставки – не лише презентувати абсолютно інноваційну техніку створення картин, але й закликати до протистояння російській військовій агресії в Україні, наголошують Денисенки.

"Наша велика мрія, що українське мистецтво є частиною світового, а Україна – частиною західного цивілізованого світу. І щоб вона стала реальністю, нам потрібно спершу подолати "варварського російського ведмедя", – наголошує Олександр Денисенко.

Символом колекції є картина "Вдале полювання". На ній зображено вбитого ведмедя – один із символів держави-агресора, голову якого пробито списом, що увінчує тризуб – основний елемент державного герба України.

Символ колекції – картина "Вдале полювання"
Фото: УЖ

"На картині "Вдале полювання" з пробитого списом черепа окупанта зростає тризуб. Це беззаперечне знамення долі агресора – відповідь вільного та незалежного народу України.

Гасло українців "Волію миру" натякає на добре відому істину: "Волієш миру – готуйся до війни"", – підкреслює Олександр.

"Мелодія надії" – зображає відважну та натхненну націю, покликання якої – подарувати світові надію, бути першопризвісником нового, навіть попри тягар відповідальності, що ліг на її плечі", – наголошують митці.
Фото: УЖ

"Мелодія надії" – зображає відважну та натхненну націю, покликання якої – подарувати світові надію, бути першопризвісником нового, навіть попри тягар відповідальності, що ліг на її плечі", – наголошують митці.

За словами Олега Денисенка, гесографія – це його "подорож світом мистецтва, тривалістю у понад тридцять років". Він наголосив, що простої відповіді на запитання, як довго створювалася колекція, що представлена у Нью Йорку – немає.

"Одразу згадалась історія про Пікасо та його малюнок на серветці у кафе. Самі картини, що в експозиції, виконувались протягом кількох років, але велика праця, що вкладена у створення картин – вимірюється десятиліттями", – наголосив митець.

Фото: УЖ

Персонажі робіт Денисенків – чарівники, міфічні створіння та біблійні герої. Майже кожна робота художника супроводжується каліграфічними написами.

Картини, створені у техніці "гесографія" унікальні тим, що поєднують та переосмислюють давні техніки, гравюри, скульптури, іконопису та малярства.

"Це картини, до яких можна торкатись і читати руками, адже гесографія запозичила чуттєву рельєфність скульптури. Від графіки – витонченість та символічний наратив: спілкуючись з сюжетом, ми пізнаємо себе, світ й себе у світі, опановуємо хаос у порядок, творимо сенси нашого буття.

Виставка картин Денисенків у Нью-Йорку
Фото: УЖ

Від сакрального мистецтва гесографія перейняла одухотвореність левкасу – традиційного матеріалу візантійських ікон, а від живопису – його високі емоції та барви", – підкреслює Олександр Денисенко.

Головною частиною місії Денисенків є благодійна складова та підтримка Збройних сил України.

Олег та Олександр Денисенки долучились до ініціативи UCU Humanitarian aid Українського католицького університету, який є співорганізатором виставки.

Митці спільно з Університетом, який на сьогодні залучив понад 3 мільйона доларів для подолання гуманітарної кризи в Україні, працюють на культурному фронті.

Мистецтво Денисенків зацікавило й організаторів благодійного аукціону у Гарварді, які відвідали виставку.

Виставка картин у серці Манхеттену, на "музейній милі" П'ятої авеню, триватиме до 15 липня.

Свіжі дописи

  • Новини

У Telegram стався масштабний збій

В месенджері Telegram ввечері суботи почалися проблеми. Зокрема, месенджер втрачає підключення до мережі, а користувачі… Читати більше

Saturday June 8th, 2024
  • Новини

Україна замовила у Франції другу систему протиповітряної оборони

Міноборони України підписало контракт зі збройовою французькою Thales Group щодо купівлі та поставки другої системи протиповітряної… Читати більше

Saturday June 8th, 2024
  • Новини

МОЗ пропонує виробникам поступово зменшувати вміст солі у хлібобулочних виробах

Кожен українець щодня в середньому споживає від 2,5 г до 4,25 г солі тільки з… Читати більше

Saturday June 8th, 2024
  • Новини

Генштаб: українські оборонці стримують натиск та дають відсіч ворогу, найгарячіше на Покровському та Курахівському напрямках

Від початку доби на фронті відбулося 67 бойових зіткнень, понад половина із них – на… Читати більше

Saturday June 8th, 2024
  • Новини

Окупанти атакували з дрона машину “швидкої” на Херсонщині: постраждав водій

На Херсонщині росіяни скинули вибухівку з безпілотника на бригаду медиків, які поспішали на виклик. У… Читати більше

Saturday June 8th, 2024
  • Новини

Україна та ЄС провели черговий раунд переговорів щодо безпекової угоди

За дорученням Президента України та керівника Офісу Глави держави заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква… Читати більше

Saturday June 8th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.