fbpx
Сьогодні
08:58 07 Чер 2022

Науседа: Транспортування зерна з України через Білорусь несумісні з санкціями ЄС проти Мінська

English version here

Зерно з України не може транспортуватися до Балтійських портів через Білорусь

Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа, пише ЄП з посиланням на Delfi.

За словами президента, Олександр Лукашенко дав зрозуміти, що підтримує російську військову агресію, а отже, про перевезення вантажів через цю країну не може бути й мови.

"На мій погляд, останнім часом ситуація тільки погіршилася, і Лукашенко показав, що він в одному човні з путіним у цій мерзенній агресії. Моя думка та оцінка не змінюються – треба шукати інші альтернативи", наголосив Науседа.

"Давайте спочатку подивимося з позиції України. Хочуть сказати, що потрібно упорядкувати всю інфраструктуру. Потрібно упорядкувати рух, щоб добрива рухалися з території України через Білорусь до країн Балтії.

Чи не станеться так, що за цією налагодженою інфраструктурою на якомусь на етапі війни рухатиметься військова техніка у зворотному напрямку? Їм слід дуже обережно оцінювати таку перспективу", підкреслив президент Литви.

Він додав, що не бачить можливості поновлення транзиту білоруських добрив через Литву – таку умову для перевезення українського зерна через Білорусь висуває Лукашенко.

"Європейський Союз ввів дуже чіткі санкції щодо добрив, Литва повторила ці санкції, і що — давайте заплющимо очі.

Скажемо, що Лукашенко раптом став набагато прийнятнішим лідером або зробив щось добре, тому ми маємо скасувати ці санкції?", — сказав Науседа.

Зазначимо, що в даний час зерно та інша продукція з України доставляється до Клайпеди через Польщу.

Як повідомляла Рубрика, минулої п'ятниці Лукашенко та генсек ООН Антоніу Гутерріш обговорили транзит українського зерна до балтійських портів, але Мінськ наполягає на білоруському експорті.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не може розглядати варіант експорту врожаю залізницею через територію Білорусі до портів на Балтійському морі.

Він назвав також умови, за яких Україна готова відкрити свої порти на Чорному морі для "зернового коридору".

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: