fbpx
Сьогодні
15:11 02 Чер 2022

Нацбанк України підвищив облікову ставку із 10% до 25%: чи відбудеться вплив на інфляцію

Національний банк України ухвалив рішення підвищити облікову ставку із 10% до 25% річних

Про це на пресбрифінгу заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

"Суттєве підвищення облікової ставки разом з іншими заходами дасть змогу зберегти гривневі доходи та заощадження громадян, збільшити привабливість гривневих активів та знизити тиск на валютному ринку", зазначив Шевченко.

Голова НБУ додав, що це також посилить спроможність Нацбанку забезпечувати стабільність курсу і стримувати інфляцію в умовах війни.

Шевченко пояснив, що на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Нацбанк зафіксував облікову ставку, оскільки її зміна не мала б достатнього впливу "в умовах значного психологічного шоку, зумовленого війною".

Наразі ситуація вимагає зміни підходів.

"Національний банк очікує, що уряд та банки адекватно відреагують на зміну облікової ставки відповідним підвищенням ставок за ОВДП та депозитами.

Належна реакція ринкових ставок на рішення щодо облікової ставки збільшить привабливість гривневих активів, у тому числі ОВДП, що убезпечить заощадження та доходи громадян від інфляції", пояснює регулятор.

В НБУ вважають, що установлення ринкових ставок за ОВДП також сприятиме збільшенню попиту на них і зменшить потребу емісійного фінансування Національним банком.

Що таке облікова ставка?

Це один з основних індикаторів економіки. Це відсоток, під який НБУ надає кошти банкам.

Звідси, відповідно, нижче якого комерційним банкам невигідно давати кредити клієнтам.

Облікова ставка є чи не найголовнішим інструментом НБУ для впливу на інфляцію (зростання цін).

Завдяки зниженню ставки регулятор робить кредити доступнішими (бо відсоток за ними стає меншим).

Унаслідок чого банки починають видавати більше грошей, їх в економіці стає більше. А коли грошей більше — інфляція пришвидшується.

Грошей стає менше на депозитах, більше "на руках" і, відповідно, люди більше витрачають.

А вища інфляція фактично призводить до знецінення гривні, бо за одну й ту саму суму зі зростанням цін можна купити менше товарів.

І все це працює навпаки — коли ставка підвищується, кредити та депозити стають дорожчими, вони стимулюють населення більше заощаджувати. Врешті-решт грошей в економіці стає менше, й інфляція уповільнюється.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: