fbpx
Сьогодні
16:02 02 Чер 2022

Фон дер Ляєн: Моральний обов’язок Брюсселя – відкрити Україні шлях до членства в Євросоюз

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила про надання Україні можливості стати членом Євросоюзу

Про це сьогодні у Братиславі на форумі GLOBSEC 2022 заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає Укрінформ.

Як зазначила вона, Україна підтверджує бажання приєднатися до європейської родини.

Урсула фон дер Ляєн наголосила, що Євросоюз має відкрити для України перспективу вступу, оскільки це відповідає не лише інтересам України, але й інтересам самого ЄС.

"Українці воюють так хоробро, тому що точно знають, якого майбутнього вони прагнуть – вільне та відкрите суспільство у сильній демократичній спільноті. Вони хочуть приєднатися до Європейського Союзу.

Ми чули це знову й знову. Я вважаю, що це не лише в наших стратегічних інтересах, а й наш моральний обов'язок – зробити можливим їх (українців – ред.) входження в наш Європейський Союз, щоб ми проклали цей шлях до Європейського Союзу", – заявила фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що для досягнення цієї мети, успішного розвитку та повоєнного відновлення країни необхідно поєднувати приплив інвестицій та проведення демократичних реформ.

"Наші стандарти та умови в процесі входження до ЄС мають бути дотримані, тут не може бути ані "козирної карти", ані скорочень. Те, наскільки швидким буде цей процес, залежить від самої країни та від нас…

Стандарти та умови мають бути дотримані, тому що це істина для всіх нас у Європейському Союзі, і ми знаємо на щоденній основі, як важко дотримувати ці стандарти серед всіх 27-ми нас (членів ЄС – ред.).

Тож, це має відбутися. І вже від нас залежить, скільки допомоги надійде з нашого боку та як багато ми інвестуємо. А вже від наших українських друзів залежить, як вони зможуть цим скористатися", – зауважила президент Єврокомісії.

Фон дер Ляєн також згадала слова Президента України Володимира Зеленського, який відповідаючи на запитання, сказав, що "це не тягар, це велика відповідальність".

"Це має бути девізом для підтримки України на її шляху до Європейського Союзу: це не тягар, це наша історична відповідальність. Хай Живе Європа! Слава Україні!" – наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Як повідомляв Рубрика, Президент Володимир Зеленський 18 квітня передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену першу частину анкети-опитувальника для отримання Україною статуту кандидата на членство в ЄС.

Цей опитувальник був переданий українській стороні особисто президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня.

9 травня Зеленський повідомив, що Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника.

Президент підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого.

Україна очікує на отримання статусу кандидата в члени ЄС у червні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: