fbpx
Сьогодні
16:47 02 Чер 2022

ДБР завершило слідство у справі щодо державної зради Медведчука

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою народного депутата України від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука у державній зраді та скерувало обвинувальний акт до суду.

Про це повідомляють у ДБР.

"Слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою народного депутата України від політичної партії «Опозиційна платформа – ЗА ЖИТТЯ» Віктора Медведчука у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 111 (Державна зрада) та ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) КК України", – ідеться в повідомленні.

Як нагадали в ДБР, Медведчук обвинувачується у тому, що спільно з іншим народним депутатом України від політичної партії "ОПЗЖ" (перебуває у розшуку), посадовими особами російської федерації та іншими діячами вчинили замах на розграбування національних цінностей. Йдеться про незаконний видобуток нафти та газу на шельфі Чорного моря в районі тимчасово окупованої території АР Крим, які, відповідно до Конституції України, є власністю українського народу.

Обвинувальний акт скеровано до суду.

Окрім того, за даними слідства, народний депутат України надав керівництву росії допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Він здійснював збір інформації щодо місць дислокації військових формувань України, проведення заходів бойової підготовки, надавав сприяв залученню громадян України до завдання шкоди державі для дестабілізації суспільно-політичної ситуації.

Обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без неї.

Досудове розслідування провела міжвідомча слідча група у складі працівників ДБР та СБУ. Процесуальне керівництво здійснював Офіс Генерального прокурора.

Як повідомлялося, генпрокурор Ірина Венедіктова 11 травня 2021 року підписала повідомлення про підозру депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку у держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.

Слідство вважає, що Медведчук домовлявся з державою-агресором для перереєстрації родовища "Глибока" в Чорному морі за 75 км від Феодосії і видобутку корисних копалин, які є національним ресурсом України.

Окрім цього, Медведчука підозрюють у держзраді (передання агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).

Печерський районний суд Києва 13 травня 2021 року обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та зобов'язав його носити засіб контролю – електронний браслет.

Козака суд оголосив у розшук.

20 серпня 2021 року Венедіктова заявила про завершення слідства у справі про державну зраду народних депутатів від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука і Тараса Козака.

27 лютого 2022 року стало відомо, що Медведчук, підозрюваний у держзраді та сприянні діяльності терористичної організації, втік з-під домашнього арешту.

12 квітня внаслідок спецоперації, проведеної Службою безпеки України, Медведчука було затримано. Личаківський районний суд Львова обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: