fbpx
Сьогодні
12:33 02 Чер 2022

Біля берегів Австралії вчені виявили найбільшу у світі рослину

Ділянка лугу морської трави, яка зараз визнана найбільшою рослиною у світі Фото: University of Western Australia

Довжина морської трави, що росте біля узбережжя Австралії перевищує 100 кілометрів

Про це повідомляє New Atlas.

Як зазначили у виданні, вчені виявили, ймовірно, найбільшу рослину у світі.

Дослідники наголосили, що це луг морської трави біля узбережжя Австралії, яка покриває загалом 200 квадратних кілометрів.

І вся ця трава виросла з одного саджанця, котрий постійно клонував сам себе, додали вчені.

Дослідники з Університету Західної Австралії та Університету Фліндерса вирішили вивчити генетичну різноманітність лук у районі затоки Шарк.

Вони взяли зразки пагонів з усього регіону у кількох середовищах, а потім вивчили 18 тисяч генетичних маркерів для створення профілів рослин.

"Відповідь нас вразила, вона була лише одна! Тільки одна рослина розширилася більш ніж на 180 кілометрів у затоці Шарк, що робить її найбільшою відомою рослиною на Землі.

Ці 200 квадратних кілометрів лук, мабуть, розвинулися з одного паростка", заявила провідний автор дослідження Джейн Еджлоу.

Зазначимо, що попереднім рекордсменом була осика з Юти (США), яка клонувала себе в аналогічну колонію, пов'язану однією кореневою системою.

Але площа, яку займає ця осика, становить лише 0,4 квадратних кілометри. Це означає, що водорості, що біля берегів австалії, розрослися у 200 разів ширше.

І це не єдина відмінна риса цього лука. На думку вчених, його вік становить щонайменше 4500 років.

Дослідники також з'ясували, як йому вдається долати зміни навколишнього середовища. Це поліплоїдна рослина, тобто вона насправді містить два повні геноми батьківських рослин, а не навпіл.

"Поліплоїдні рослини часто мешкають у місцях з екстремальними умовами навколишнього середовища.

Часто безплідні, але можуть продовжувати рости, якщо їх не чіпати, і ця гігантська водорість зробила саме це.

Навіть без успішного цвітіння та утворення насіння вона здається справді стійкою, витримуючи широкий діапазон температур та солоності.

А також екстремально яскраве освітлення, що у сукупності зазвичай викликає сильний стрес для більшості рослин", заявила Елізабет Сінклер, одна з авторів дослідження.

Надалі вчені мають намір продовжити вивчення рослини, щоб розкрити більше таємниць, які вона може зберігати.

Раніше вчені з Університету Інсубрії заявили, що єдині квіткові рослини Антарктиди швидко розширюють свій ареал у відповідь на антропогенні зміни клімату.

Спостереження, проведені на острові Сигню, показали, що з 1960 років ці рослини почали зустрічатися набагато частіше і колонізували нові території.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: