fbpx
Сьогодні
10:03 31 Тра 2022

Як взаємодіяти продуктовому рітейлу та постачальникам в умовах війни: у Верховній Раді створили робочу групу

У Верховній Раді створено робочу групу, яка займається взаємодією виробників, постачальників і торгівельних мереж

У комітеті Верховної Ради України з питань економічного розвитку створено робочу групу з питань забезпечення належної роботи ланцюга виробництва, постачання та реалізації сільськогосподарської продукції, повідомляє RAU.

До розгляду питань співпраці постачальників харчових продуктів та рітейлу долучені заступник міністра економіки Денис Кудін, заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, представники виробників харчових продуктів та галузі рітейлу, представники профільних асоціацій.

20 травня 2022 року під головуванням очільниці підкомітету з питань регуляторної політики Ганни Лічман у форматі відеоконференції відбулося перше засідання робочої групи. Темою засідання стала фінансові взаємовідносини сторін за поставлену продукцію. У засіданні взяли участь 30 учасників: народні депутати України, представники уряду, виробники харчових продуктів, рітейлери та представники галузевих асоціацій.

Учасники засідання обговорили поточний стан розрахунків за договорами, обсяги та проблеми погашення, що виникають, основні причини виникнення заборгованості та причини її подолання. Присутні представники постачальників відзначили позитивну динаміку розрахунків з боку торгових мереж за останні декілька тижнів, а також наявність конструктивного діалогу між постачальниками та торговими мережами при вирішенні порушеного питання. Разом з тим, сторони дійшли згоди, що з урахуванням збройної агресії російської федерації повне вирішення питання заборгованості з боку продуктового рітейлу напряму пов'язано з необхідністю підвищення ліквідності торгових мереж через надання кредитів.

Серед окремих питань, озвучених сторонами: необхідність приділення окремої уваги в частині оплати виробникам, переробникам, постачальникам, які вимушено тимчасово припинили роботу під час військових дій, важливість удосконалення положень Податкового кодексу України з метою надання торговим мережам реальної можливості скористатися режимом спрощеного оподаткування, а також інші питання, що впливають на операційну діяльність учасників продуктового ланцюжку.

Представники постачальників та торгових мереж також наголосили на важливості збереження партнерських взаємовідносин та обговорили проблеми, в яких працюють галузі під час війни в Україні.

На наступному засіданні робочої групи , яке відбудеться 2 червня 2022 року, заплановані до розгляду питання оцінки виконання вимог чинного законодавства щодо строків розрахунків за соціально значущі товари, її вплив на бізнес, а також обговорення наявних законодавчих ініціатив щодо врегулювання строків розрахунків за поставлену продукцію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: