fbpx
Сьогодні
11:20 25 Тра 2022

Зеленський розповів про єдиний позитивний момент у перемовинах з росією

English version here

Фото: ОПУ

Єдиний позитивний момент переговорів з росією те, що вдалося вивезти людей з Маріуполя, а також цивільних та військових з "Азовсталі"

Про це Президент Володимир Зеленський заявив під час Українського сніданку в Давосі, в якому він брав участь по відеозв'язку.

"Єдиний позитивний момент – якщо можна сказати, що це позитив – це те, що сторони почали говорити щодо розблокування "Азовсталі" і вивезення людей з Маріуполя.

Цивільних людей перш за все вивозили, а потім вже і з заводу "Азовсталь" вивозили людей – поранених, важких.

Тож тут я вважаю, що був хоч якийсь позитив, що людей дали можливість ці перемовини вивезти", зазначив президент.

Зеленський нагадав, що до цього процесу були залучені і ООН, і Міжнародний комітет Червоного Хреста – "усі допомагали, як могли, і тому був той чи інший результат".

Яка подальша доля переговорів з росією наразі невідомо.

Президент додав, що він не бачить зацікавленості з боку країни-агресора в перемовинах і не бачить якихось предметних речей.

"Спочатку було відчуття, що можна почати говорити, що є якийсь результат. Але поки що я ніяких кроків – не те що потужних, а будь-яких – і результатів не бачу. Я вважаю це затягуванням процесу.

Але ми проти будь-яких штучних договорів – без реальних підтверджень з нормальним колом країн-партнерів, які готові бути гарантами безпеки України. Без серйозних потужних партнерів нема про що говорити", підкреслив Зеленський.

Довідка

Маріуполь був заблокований російськими військами з 1 березня 2022 року.

З кінця квітня захисники Маріуполя були заблоковані на заводі "Азовсталь".

Це представники полку Нацгвардії "Азов", морські піхотинці, прикордонники, поліцейські.

Морпіхи просили про "екстракцію", "Азов" – хоча б про евакуацію поранених бійців.

Мирних жителів евакуювали на початку травня, але всі варіанти евакуації бійців росія відкидала довгий час.

16 травня росіяни продовжили спроби зайти на завод чи заблокувати вихід із бункерів "Азовсталі", а потім заявили, що домовилися з українськими захисниками про вивезення поранених бійців на окуповану територію.

У Генштабі ЗСУ заявили, що гарнізон "Маріуполь" виконав бойове завдання і тепер командири мають наказ зберегти життя особового складу.

20 травня Міноборони РФ заявило, що всіх бійців з "Азовсталі" виведено і що з 16 травня з бункерів вийшло 2 439 осіб, яких росіяни вважають військовополоненими.

Президент Володимир Зеленський заявив, що захисники Маріуполя мають бути звільнені за процедурою обміну і повернутися додому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: