fbpx
Сьогодні
09:25 25 Тра 2022

Заходу навряд чи вистачить мужності зняти морську блокаду РФ силою, - Кулеба

Фото: ukrinform

Глава МЗС України Дмитро Кулеба не вірить у те, що країни Заходу можуть силовим шляхом вирішити питання морської блокади РФ

Про це він сказав під час Українського сніданку у Давосі, повідомляє "Європейська правда".

Кулеба відповідав на запитання про те, чи можуть країни Заходу організувати військовий конвой для супроводу кораблів у Чорному морі.

"Якщо НАТО не закрило небо над Україною у найтрагічніші моменти війни, то чому ж вони зараз розкриють Чорне море, щоб можна було безперешкодно експортувати з України сільськогосподарську продукцію?

Я всім серцем буду вітати таке рішення, але я не думаю, що буде достатньо сил і достатньо мужності в західних і інших країн, щоб знайти силовий розв'язок цього питання",  сказав Кулеба.

Він зазначив, що навіть якщо вдасться досягти домовленостей з РФ щодо відкриття доступу до українських портів, проблема у тому, що росії не можна довіряти.

"Навіть якщо вони підпишуть якісь гарантії безперешкодного проходу – це не означає, що він буде наданий. Будь-якої миті вони можуть порушити угоду, щойно її досягнуть",підкреслив міністр.

Як писала раніше Рубрика, за даними британської розвідки, морська блокада українських портів, яку РФ здійснює від початку війни, вже призвела до глобального зростання цін.

У британській розвідці вважають, що механізми сухопутного експорту України з високою ймворіністю навряд чи замінять дефіцит судноплавних потужностей, спричинений російською блокадою.

У результаті значні поставки українського зерна залишаються в дефіциті без змоги бути експортованими, додають розвідники.

Як повідомляла Рубрика, глава МЗС Литви у понеділок на зустрічі з британською колегою Ліз Трасс запропонував створення військово-морської коаліції для зняття російської блокади з українського експорту зерна через Чорне море.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: