fbpx
Сьогодні
09:38 24 Тра 2022

ЗМІ: У Литві хочуть відокремитися від московського патріархату, звернулися до патріарха Варфоломія

Фото: DELFI / Tomas Vinickas

Прем'єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте написала листа до Вселенського патріарха Варфоломія I

Про це повідомила речниця прем'єр-міністерки Раса Якілайтене.

Як зазначають, у листі попросили про підтримку православних християн Литви, які хочуть відокремитися від московського патріархату.

За слів речниці, у листі до Вселенського патріарха Шимоніте підтвердила готовність обговорити можливу роль уряду Литви у відновленні діяльності Константинопольського Патріархату у країні "як, за можливості, при зустрічі з Патріархом I, так і на робочому рівні через заступника глави МЗС".

Шимоніте заявила, що публічна підтримка війни проти України з боку глави російської православної церкви патріарха Кирила є неприйнятною для частини православних християн Литви. Тому вони мають право сповідувати свою віру "без конфлікту совісті".

Лист прем'єр-міністерки передали патріарху Варфоломію 18 травня.

Раніше литовські ЗМІ повідомляли, що частина православних священників Литви готує окреме звернення духовенства та національних громад до патріарха Варфоломія, а також звернення влади для підкріплення прохання.

Довідка

В Україні церкву московського патріархату вже заборонили в Конотопі та Броварах. Таке ж обмеження розглянуть у Тернопільській області.

А в Івано-Франківську просять президента й спікера Верховної Ради заборонити діяльність церкви московського патріархату по всій країні.

Нагадаємо, що Після початку війни росії з Україною очільник російської православної церкви патріарх Кирило фактично підтримав агресію росії.

У квітні Кирило виступив із промовою в храмі збройних сил рф, де розхвалював російських солдатів та поставив під сумнів незалежність України.

Водночас предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Низка священників УПЦ МП навіть припинили згадувати під час богослужінь ім'я Кирила як свого патріарха.

22 березня Священний синод Православної церкви України закликав архієреїв, духовенство, монастирі та релігійні громади УПЦ Московського патріархату приєднуватися до ПЦУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: