fbpx
Сьогодні
16:05 22 Тра 2022

Вільний світ нині має обличчя України: Президент Польщі у промові до Верховної Ради

Фото: Reuters

Ви – герої України, але також герої Польщі і всього світу: Президент Польщі Анджей Дуда став першим іноземним лідером після 24 лютого, який особисто виступив у Верховній Раді

Про це повідомляє Рубрика.

На початку свого виступу Анджей Дуда процитував перші рядки українського і польського гімнів.

Пізніше згадав рядки з "Каменяра" Івана Франка.

"Російським загарбникам не вдалося зламати вас, і я глибоко вірю, що ніколи не вдасться.

Вільний світ нині має обличчя України.

Є тривожні голоси, які заявляють, що Україні варто би підкоритися вимогам путіна… Але лише Україна має право вирішувати своє майбутнє.

Міжнародна спільнота має вимагати від росії припинити агресію і залишити територію України, перестати топтати міжнародне право. Не може бути ніяких перемовин і рішень за спиною України. Нічого про вас без вас, абсолютно – це залізний принцип", заявив він.

Президент Польщі також згадав захисників Маріуполя.

"Ви – герої України, але також герої Польщі і всього світу… Україна довела, що може протистояти імперській росії. Ніхто не вірив, але це сталося.

Росія не змогла реалізувати жодної своєї статегічної цілі, зазнала великих втрат і зазнає їх весь час. Це великий успіх українських збройних сил, української влади і всього українського народу", наголосив Дуда.

Президент Польщі заявив, що зараз Захід здає екзамен на те, що для нього вартують власні задекларовані цінності.

"Якщо задля своїх економічних інтересів чи політичних амбіцій пожертвують Україною, хоча б сантиметром її території або клаптиком її суверенітету – це буде величезний удар не лише для українського народу, а для всієї західної спільноти…

Після Бучі, після Бородянки, після Маріуполя не може бути повернення до "бізнесу як завжди" з росією,  підкреслив Анджей Дуда.

Президент Польщі також зазначив, що реалії після 24 лютого створили шанс на те, що Україна і Польща назавжди стануть добрими сусідами.

"Це великий історичний шанс і великий злам", – сказав він, пригадавши заклик Папи Івана Павла ІІ "ставити вище те, що об'єднує, ніж те, що роз'єднує".

Дуда також заявив, що всіляко сприятиме вступу України до ЄС і "не зупинить зусиль, доки Україна не стане членом Євросоюзу у повній мірі цього слова".

Нардепи багато разів переривали промову оваціями.

Як повідомляла Рубрика, сьогодні президент Польщі Анджей Дуда прибув з візитом в Україну.

Він став першим главою держави, який приїхав до охопленої війною України.

А також першим серед президентів інших країн, що виступив з промовою у Верховній Раді України від початку війни.

Депутати Верховної Ради зустріли президента Польщі оваціями на знак вдячності за усе, що він робить для підтримки України в цей нелегкий час.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: