fbpx
Сьогодні
Фото 16:42 21 Тра 2022

За час війни річковий флот Одещини збільшився на 23 баржі, - Дунайське пароплавство

Фото: Дунайське судноплавство

За час повномасштабної війни росії з Україною Дунайське пароплавство ввело в експлуатацію 23 баржі, на черзі – ще 13 суден

Про це розповів в.о. генерального директора ПрАТ Українське дунайське пароплавство Дмитро Москаленко в інтерв'ю виданню Порти України.

Як зазначив посадовець, за підтримки Мінінфраструктури у пароходстві екстренно ввели в експлуатацію та поставили під український прапор 23 баржі, що перебували у відстої без документів. Папери для ще 13 суден наразі оформлюють.

Дунайське судноплавство, баржа

Зі слів Москаленка, під час війни через блокаду морських портів України попит на перевезення перевищив пропозицію. Через це фрахтові ставки почали стрімко зростати.

До того ж, на вартість річкових перевезень істотно вплинув дефіцит та вартість пального.

 

"Придунайський кластер сьогодні зіштовхнувся з безпрецедентним ростом вантажопотоку. Зростає вартість логістики в цілому, оскільки вантажопотік не йде звичним для мирного часу маршрутом.

Дунайське судноплавство, баржа

Є ризики по переміщенню вантажів, значні затримки, недостатня пропускна спроможність залізниці й автотранспорту безпосередньо до портів Придунав'я", пояснив Дмитро Москаленко.

Він також додав, що для уникнення спекуляцій у портах Рені та Ізмаїлу вирішили продавати фрахт через систему Prozorro. Так менеджери намагаються забезпечити рівний і прозорий доступ до флоту в умовах його дефіциту.

Дунайське судноплавство, баржа

При цьому наразі обсяг експорту через Рені та Ізмаїл досягнув максимально можливих обсягів, наголошує Москаленко.

В.о. генерального директора підкреслив, що управлінцям довелося терміново переорієнтовуватись на новий тип вантажу: якщо раніше частка зернових у перевезеннях складала лише 12%, то сьогодні це — 81% вантажів.

Зі слів Москаленка, нові судна, поставлені під прапор України, допоможуть збільшити обсяги експорту зі 150 тисяч тонн на місяць до 350−400 тисяч тонн.

Також у компанії переорієнтували маршрути на більш короткі дистанції – завдяки цьому замість 60 діб на рейс суда встигають зробити до двох рейсів на місяць.

Дунайське судноплавство, баржа

Нагадаємо, що для розвитку річкового судоходства Кабмін на початку квітня повідомив, що Україна компенсуватиме витрати судновласників, які постраждали через військову агресію у Дунайському регіоні.

Як повідомляла Рубрика, 1 травня Міністерство інфраструктури вирішило закрити чотири морські порти на півдні країни.

Як зазначають на Урядовому порталі, мова йде про порти Бердянська, Маріуполя, Скадовська та Херсона.

Їх закрили до звільнення цих територій від російської окупації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: