В НБУ пояснили, навіщо зняли курсові обмеження на готівкову валюту

Національний банк наголосив, що зняття обмежень готівкового курсу купівлі-продажу іноземних валют банками необхідний, аби обмежити спекуляції та зберегти міжнародні резерви

Про це повідомила пресслужба НБУ, пише Рубрика.

У регуляторі зазначили, що курс до долара залишається фіксованим – на рівні 29,25 грн/дол.

Незмінними також залишаються обмеження на встановлення курсу банками в безготівковому сегменті валютного ринку. Банки і надалі мають проводити такі операції з перевищення офіційного курсу до +1%.

Як підкреслили у Нацбанку, саме у безготівковому сегменті відбуваються більшість валютних операцій.

"Таким чином імпортери можуть закуповувати валюту за курсом, який близький до курсу продажу валюти експортерами. У разі виникнення дефіциту валюти на ринку НБУ закриває його продажом валюти зі міжнародних резервів", пояснили в НБУ.

У регуляторі наголосили, що другим сегментом валютного ринку є готівковий. На якому банки можуть продавати готівкову валюту лише в тому обсязі, в якому до цього купили її в населення.

Але попри обмеження НБУ зараз на готівковому ринку здебільшого купують валюту для спекулятивного заробітку, фінансування "сірого" імпорту.

"Жоден з цих напрямів не є критичним пріоритетом для підтримки економіки під час війни", – пояснює регулятор.

У НБУ додали, що "тому Національний банк не витрачає дефіцитні міжнародні резерви для згладжування коливань у цьому сегменті ринку".

З суботи НБУ дозволив банкам не обмежувати свої курси з продажу готівкової валюти, а також зняв обмеження на курс, за яким банки списують з карток кошти в гривні для безготівкових розрахунків чи зняття коштів з карток за кордоном.

Регулятор мотивує таке рішенням тим, що це вирівняє умови для банків порівняно з обмінниками, що сприятиме підвищенню ефективності готівкового ринку та зменшенню коливань курсу на ньому.

Крім того, курси валюти для громадян, які тимчасово перебувають за кордоном, і курси купівлі готівкової валюти для громадян, які залишаються в Україні, таким чином зблизяться.

Ці кроки також мають на меті обмежити "картковий туризм". В НБУ кажуть, що значна частина операцій з гривневими картками за кордоном – це зняття готівки з банкоматів. Помітна частина цієї готівки потім повертається в Україну і потрапляє на нелегальний готівковий ринок.

"Тобто де-факто дефіцитні валютні ресурси можуть витрачатися на непріоритетні для воєнного часу потреби, що зараз вкрай важливо мінімізувати", – заявляє регулятор.

Тож нові умови роботи ринку дозволить "запобігти непродуктивному виведенню капіталу та захистити міжнародні резерви України".

Нагадаємо, що вартість американської валюти у небанківських обмінниках за останній тиждень виросла на 2-3 грн. У Національному банку України пов'язують це із запровадженими валютними обмеженнями та мають намір вплинути на цей курс.

Національний банк дозволив банкам продавати населенню готівкову іноземну валюту з 14 квітня – з 24 лютого і до того моменту це було неможливим.

Як повідомляла Рубрика, Національний банк (НБУ) з 21 травня скасовує обмеження на встановлення курсу, за яким банки продають готівкову валюту – дотепер він не міг відхилятися на понад 10% від офіційно встановленого регулятором.

Свіжі дописи

  • Що відбувається

5 головних рішень тижня — жіночий підрозділ управління БПЛА та окопний РЕБ PARASOL

Щосуботи "Рубрика" пропонує короткий дайджест ТОП-5 рішень тижня, які наближають перемогу України: ✈️ Із уламків… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

Російське зло навіть напередодні Великодня не зменшує свого прагнення нести руїни, – Зеленський

Під час вечірнього звернення Президент України Володимир Зеленський наголосив, що сьогодні протягом усієї доби було… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Авдіївському напрямку захисники відбили 18 ворожих атак, за добу на фронті зафіксовано 74 боєзіткнення

Збройні сили України продовжують утримувати позиції та відбивають штурми російських підрозділів на кількох напрямках. Оперативна… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

У російському полоні перебувають 32 українських медійники: ведуться переговори щодо їх повернення

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв заявив, що у російському полоні перебувають 32… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Харкову: кількість постраждалих збільшилася до шести осіб

Через сьогоднішній ворожий обстріл Харкова постраждало вже шість людей. Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на… Читати більше

Saturday May 4th, 2024
  • Новини

У Національному музеї Львова відкрили виставку полотен, на яких українські регіони представлені в жіночих образах

У Національному музеї ім. А. Шептицького у Львові відкрили виставковий проєкт «Україна крізь віки». Виставку… Читати більше

Saturday May 4th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.