fbpx
Сьогодні
18:09 21 Тра 2022

Розширення НАТО: Ердоган поговорив з лідерами Фінляндії та Швеції

Фото Bloomberg

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган у суботу, 21 травня, провів телефонні розмови з лідерами Фінляндії та Швеції, майбутнє членство у НАТО яких він не підтримує.

Як пише Анадолу, під час розмови зі швецькою прем'єр-міністеркою Магдаленою Андерсон Ердоган нагадав, що неодноразово висловлював занепокоєння через прозицію Стокгольма щодо контактів з Робітничою партією Курдистану, яку Туреччина, США та ЄС вважають терористичною організацією. Також він згадав і про присутність у Швеції предстаників руху FETÖ, заснованого ісламським проповідником Фетхуллахом Ґюленом.

«Анкара очікує від Швеції серйозних та конкретних кроків, що поділяють побоювання Туреччини щодо терористів РПК, а також сирійського та іракського відгалужень цієї кривавої організації», — заявив Ердоган.

Окрім цього, він додав, що ембарго на експорт зброї, накладене на Туреччину після її вторгнення в Сирію в 2019 році, мають зняти, повідомляє Reuters.

Водночас турецький лідер наголосив, що Анкара до цієї миті послідовно підтримувала політику «відкритих дверей» НАТО.

У Twitter Андерсон йдеться, що Стокгольм чекає на зміцнення двосторонніх відносин, зокрема й щодо миру, безпеки та боротьби з тероризмом.

Під час розмови з лідером Фінляндії Саулі Нійністе президент Туреччини сказав, що «відсутність боротьби з терористичними організаціями, які є загрозою для союзника по НАТО, не відповідатиме духу Альянсу». Нійністе повідомив, що погодився продовжувати тісний діалог з Анкарою.

Згодом Ердоган поговорив з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

«Ми згодні з тим, що проблеми безпеки всіх членів Альянсу мають бути враховані, а переговори необхідно продовжити, щоб знайти рішення», — написав у Twitter генсек Альянсу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: