fbpx
Сьогодні
10:35 19 Тра 2022

У Офісі Президента пояснили, чому воєнний стан в Україні пропонують продовжити одразу на 3 місяці

Фото: ukrinform.ua

Воєнний стан продовжать одразу на 3 місяці, оскільки контрнаступ потребує більше часу, ніж оборона

Про це представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський розповів під час телемарафону, якого цитує пресслужба "Слуги народу".

Також зазначають, що Верховна Рада може в будь-який момент скасувати воєнний стан.

"З 24 лютого ми вже двічі продовжували воєнний стан. Зараз ми розуміємо, що ворог зосередився на будівництві фортифікаційних укріплень на територіях, які він тимчасово контролює.

Перехід у контрнаступ – це значно складніші завдання, ніж оборона. Тож маємо усвідомлювати, що звільнити всю територію України протягом найближчого місяця ми навряд чи зможемо", повідомив Веніславський.

Якщо менше ніж за три місяці вдасться звільнити Україну, то Рада просто скасує воєнний стан, додав він.

Зі слів представник президента, є ще і юридична складова такого рішення.

"Коли президент вводить правовий режим воєнного стану, а парламент його затверджує, Україна має інформувати ООН про обмеження конституційних прав та свобод, які запроваджуються в умовах воєнного стану", наголосив Веніславський

Як повідомляла Рубрика, президент Володимир Зеленський пропонує продовжити термін дії воєнного стану та нові часові рамки проведення загальної мобілізації майже до кінця літа.

Довідка.

24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан у зв'язку з початком росією війни.

Про це сказав президент Володимир Зеленський у відеозвернення до українців.

"Вранці путін оголосив про ведення спеціальної військової операції на Донбасі. Росія здійснила удари по нашій військовій інфраструктурі та наших прикордонниках. У багатьох містах України було чутно вибухи. Ми вводимо воєнний стан по всій території України", сказав він.

14 березня Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про продовження воєнного стану в Україні.

15 березня Верховна Рада затвердила указ президента про продовження строку дії воєнного стану в Україні з 26 березня ще на 30 діб – до 25 квітня.

19 квітня Зеленський вніс до ВР законопроєкт "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" ще на 30 діб – до 25 травня.

19 квітня, офіційно, воєнний стан в Україні продовжили до 25 травня.

Нагадаємо, що під час воєнного стану в країні допускається особливий режим в'їзду та виїзду, обмежується свобода пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів.

Встановлюється комендантська година.

Також на період воєнного стану можлива заборона діяльності певних політичних партій чи громадських об'єднань, які ведуть роботу проти незалежності України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: