fbpx
Сьогодні
20:05 14 Тра 2022

ЄС посилює підтримку жертв сексуального насильства в Україні

Єврокомісія оголосила про виділення 1,5 мільйона євро на спеціальний проект підтримки Фонду народонаселення ООН у наданні послуг із сексуального та репродуктивного здоров'я жінкам і дівчатам в Україні.

Фінансування буде спрямовано на придбання предметів першої необхідності та обладнання, включаючи набори невідкладної допомоги для вагітних жінок. Крім того, буде створено два мобільні медичні пункти екстреної акушерської допомоги та допомоги новонародженим. Фінансування є частиною загальної гуманітарної допомоги ЄС у розмірі 243 мільйони євро у відповідь на війну Росії в Україні, яка спрямовується на додаток до допомоги в натуральній формі через Механізм цивільного захисту ЄС.

Нове фінансування було оголошено після зустрічі Комісару ЄС з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янеза Ленарчича і Комісару ЄС з питань охорони здоров'я та безпечності харчових продуктів Стелли Кіріакідес зі Спеціальною представницею з проблематики сексуального насильства у конфліктах Прамілою Паттен, під час якої були обговорені питання щодо підтримки жертв сексуального та гендерного насильства.

Комісар ЄС з питань управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич«Історія знову і знову показує, що жінки несуть тягар воєн і конфліктів, і війна в Україні не є винятком. Оскільки сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом, зростає, ми повинні визнати вплив цієї нещадної війни на найуразливіші верстви населення. Ми будемо тісно співпрацювати з ООН, щоб захистити жінок і дівчат в Україні. ЄС щойно підписав контракт з Фонду народонаселення ООН (UNFPA) про надання негайної гуманітарної допомоги жінкам і дівчатам в Україні, включаючи жертвам сексуального та гендерного насильства, а також надання доступу до послуг сексуального та репродуктивного здоров'я. Сюди також входить рятівна медична допомога. Також я хочу нагадати Росії, що використання зґвалтування як зброї війни є порушенням міжнародного гуманітарного права у найгрубішій формі і не залишиться безкарним».

Комісарка ЄС з питань охорони здоров'я та безпечності харчових продуктів Стелла Кіріакідес«Зростаюча кількість достовірних звинувачень про зґвалтування та сексуальне насильство, що були скоєні під час російської агресії в Україну, викликає надзвичайне занепокоєння. Ми також дуже стурбовані зростанням ризиків торгівлі людьми та сексуальної експлуатації. Такі жахливі злочини можуть мати руйнівний вплив на фізичне та психічне здоров'я жертв. Ось чому ми працюємо над тим, щоб доступ до медичної допомоги для тих, хто рятується з України в ЄС, також охоплював психічне здоров'я, адаптоване до потреб жінок, які пережили травми та гендерно зумовлене насильство. Завдяки системі солідарності ЄС щодо медичних трансфертів ми маємо можливість перевозити жертв сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом, та надавати їм необхідну допомогу. Нашим пріоритетом є надання допомоги жертвам і забезпечення того, щоб винуватці цих жахливих військових злочинів були притягнуті до відповідальності».

Через неспровоковану та невиправдану агресію Росії близько 7,7 мільйонів людей стали внутрішньо переміщеними особами в Україні, а більше 6 мільйонів людей втекли з країни. Переважна більшість з них – жінки та діти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: