fbpx
Сьогодні
11:29 14 Тра 2022

Україна на зустрічі послів G7 запропонувала створити організацію країн-експортерів зерна

Україна на зустрічі послів G7 назвала необхідним створення впливової Організації країн-експортерів зернових

Про це міністр агрополітики Микола Сольський заявив на відкритті конференції міністрів сільського господарства G7 у Штутгарті, повідомляє пресслужба Мінагро, цитує Рубрика.

Як зазначив міністр, ця організація б мала змогу реагувати на світові виклики на ринку.

"Через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії і 3 млн тонн соняшникової макухи, а також інших культур",  розповів Сольський.

Зі слів очільника, це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку.

Тож Сольський запропонував обговорити створення впливової організації основних країн-експортерів зернових у світі, яка б реагувала на загрози продовольчій безпеці, зокрема з боку РФ.

Ця організація, за пропозицією України, мала змогу встановити граничні обсяги експорту зернових для стабілізації цін і прогнозованості ринку, додав міністр.

Крім того, країни-експортери зможуть розробити механізм щодо спрямування надмірних залишків с/г продукції на потреби "зеленого" сектору економіки, застосувати спільні обмеження щодо недружніх дій імпортерів.

У частині засад роботи організації зазначається, що залишки зерна, законтрактовані третіми країнами, мають зберігатись переважно в країнах-виробниках.

"Ніколи раніше ми в колі країн G7 не були такими одностайними у всіх відомствах: війна проти України також має серйозні наслідки для глобальної продовольчої безпеки", сказав Федеральний міністр Німеччини Джем Оздемір на відкритті конференції міністрів сільського господарства G7.

"Ми на вашому боці! Сьогодні ми знову обговоримо, як ми можемо підтримати вашу країну та ваш сільськогосподарський сектор", запевнив він, звертаючись до Миколи Сольського.

"Протягом найближчих днів міністри сільського господарства G7 мають напрацювати спільні стійкі рішення, які дозволять забезпечити глобальну продовольчу безпеку та створити стабільну економічну основу для фермерів",  повідомили у міністерстві.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: