fbpx
Сьогодні
20:32 12 Тра 2022

В ЄС заявили, що не визнають російські "референдуми" на окупованих територіях України

Будь-які спроби росії провести так звані "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України з метою проголошення нових "народних республік" чи приєднання до рф є незаконними і не будуть визнані.

Про це заявили в місії Євросоюзу при ОБСЄ під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, передає Укрінформу.

"Ми підтверджуємо наше рішуче засудження спроб росії зі створення нелегітимних альтернативних адміністративних структур у Херсоні, Маріуполі та інших містах України. Будь-які спроби росії провести так звані "референдуми" під дулом автомата на територіях, що знаходяться під контролем російських військових, з метою проголошення нових "народних республік" або приєднання до росії є незаконними і не будуть визнані", – йдеться у заяві.

Також в Євросоюзі засудили примусову депортацію громадян України до рф, а також до так званих "фільтраційних таборів".

"Ми також засуджуємо введення російського рубля як грошової одиниці, використання російських навчальних програм, зміни назв міст і сіл та їх дорожніх знаків, а також будь-яку роздачу російських паспортів у спрощений та вибірковий спосіб серед громадян України", – зазначається у заяві.

Крім того, у ЄС висловили занепокоєння з приводу того, що російська маріонеткова "адміністрація" в Херсонській області повернула у вжиток російський імперський символ, а оператори мобільного зв'язку в не підконтрольних уряду районах Донецької та Луганської областей використовують російський код країни.

"Ми закликаємо росію повністю поважати суверенітет і територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів і територіальних вод і негайно звільнити усіх демократично обраних українських чиновників, які залишаються під вартою в росії", – йдеться у заяві.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: