fbpx
Сьогодні
16:22 10 Тра 2022

Зеленський переконаний, що прискорений рух України в ЄС є питанням захисту європейського проєкту

Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський переконаний, що надання Україні у червні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі є питанням захисту всього європейського проєкту.

Про це він заявив у відеозверненні до політиків і народу Словаччини.

"Питання про надання Україні статусу кандидата у члени Євросоюзу вже у червні цього року – це питання захисту всього європейського проєкту", – зазначив Зеленський.

Він підкреслив, що намагання росії шантажувати, розколювати й послаблювати європейців однозначно засвідчує, що всі на континенті мають відповідати на це ще більшим об'єднанням, більшою інтеграцією, більшим спільним захистом цінностей.

"Але ще більше об'єднання у Європі можливе тільки в одному випадку – якщо Україна просто зараз, в умовах війни, дістане реальну змогу прискорено рухатися у Європейський Союз", – сказав президент.

Водночас він наголосив на важливості економічної підтримки України.

"Неможливо воювати без економіки. А росія робить усе, щоб зруйнувати нашу економіку. Як приклад – більшість російських ракет, які вдарили по українській землі, вдарили саме по економічній інфраструктурі", – зауважив Зеленський.

За його словами, пріоритетом є налагодження альтернативних маршрутів для українського експорту, зокрема й через територію Словаччини, а також більша фінансова підтримка для України з боку ЄС.

"І я прошу вас бути нашим голосом у Євросоюзі, коли потрібно захищати відповідні позиції від деструктивних сумнівів тих, хто свободу цінує менше, ніж ви", – звернувся Зеленский до словацьких партнерів.

Довідка

Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

18 квітня президент Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену першу частину анкети-опитувальника для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС.

Цей опитувальник був переданий українській стороні особисто президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня.

9 травня Україна передала другу частину анкети-опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: