fbpx
Сьогодні
13:40 10 Тра 2022

Міжнародна експертна група Єрмака-Макфола представила Дорожню карту енергетичних санкцій

English version here

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії представила Дорожню карту енергетичних санкцій — рекомендації щодо санкцій проти рф

Про це інформує Рубрика, посилаючись на пресслужбу Офісу президента.

Очолюють робочу групу керівник Офісу президента Андрій Єрмак і директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI) та ексрадник президента США з питань національної безпеки Майкл Макфол.

Як зазначили у Офісі президента, це вже другий документ, напрацьований групою Єрмака-Макфола.

"Він деталізує енергетичні санкції, допомагаючи урядам і компаніям у всьому світі формувати пропозиції стосовно санкційної політики щодо росії. Запровадження нових санкцій має підвищити вартість вторгнення росії в Україну", наголошують у повідомленні.

У Офісі додали, що за даними експертів, бюджет росії базується на доходах від продажу енергоносіїв — насамперед до країн Європи. З 24 лютого ЄС щодня сплачував 800 мільйонів доларів за імпорт російської нафти і газу.

Експертна група повністю  підтримує повне ембарго російської нафти та надає рекомендації поетапного впровадження заборони для мінімізації перебоїв на ринку.

Пріоритетними перехідними механізмами називають:

  • регульований імпортний податок або ж тариф,
  • зберігання коштів за енергоносії на спеціальному ескроу-рахунку.

Також у документі йдеться про додаткові санкції для запобігання обходу обмежень, накладених на енергетичний сектор. Зокрема, це цілеспрямовані санкції проти постачальників послуг щодо морського експорту в обхід режиму контрольованих продажів.

Крім того, у дорожній карті наголошують на важливості відключення росії від фінансових потоків від експорту газу, оскільки Європа під час війни платить рф за газ більше, ніж за нафту.

За два місяці війни росія заробила €62 млрд від продажу газу, нафти та вугілля, більшість коштів — від країн ЄС

Учасники Міжнародної експертної групи Єрмака-Макфола закликають уряди, а також державні й приватні компанії взяти Дорожню карту як основу для подальшого публічного просування енергетичних санкцій проти росії.

Нагадаємо, що наразі європейські дипломати ведуть жорсткі переговори щодо нового, вже шостого пакета санкцій проти рф. У ньому, зокрема, розглядають поетапну відмову від російської нафти.

Та за даними ЗМІ, ідеї нафтового ембарго протистоять Угорщина та Словаччина. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан навіть порівняв ембарго з "атомною бомбою" для угорської економіки.

Видання Bloomberg повідомило, що на зустрічі послів ЄС 8 травня домовленості щодо нового пакета санкцій досягнути так і не вдалося. Угорщина продовжує блокувати пропозицію Євросоюзу щодо поступової заборони на імпорт російської нафти. Переговори, як очікується, відновляться найближчими днями.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: