fbpx
Сьогодні
15:07 09 Тра 2022

росіяни вперше для ударів по Україні застосували радянські ракети Х-22, - ЗМІ

Крилата ракета Х-22, ілюстративне фото довоєнних часів

Цієї ночі орки вперше за час війни застосували для ударів по Україні радянські крилаті ракети повітряного базування Х-22, які застосовуються із стратегічних бомбардувальників типу Ту-22М3.

Про це повідомляє Defense Express, посилаючись на власні джерела.

Відомо, що рашисти застосували до шести ракет Х-22 по об'єктам в містах Донецької області, що знаходяться в прифронтовій зоні. Інші деталі – невідомі.

Радянські крилаті ракети Х-22 вироблялись ще у 1960-1970-х роках, із-за своєї моральної застарілості стали складні та небезпечні в експлуатації. Тому й до початку війни, за відкритими джерелами, лежали у рашистів на складах зберігання. Хоча формально і лишались на озброєнні ЗС РФ.

Чи виконували росіяни тренувальні пуски Х-22 із своїх Ту-22М3 – даних нема. Як можемо судити за багаточисельними фотографіями, самі кремлівські пропагандони позиціонували свої Ту-22М3 саме як бомбовози, а не ракетоносці.

Сама тактика бити крилатими ракетами стратегічного призначення (КР Х-22 в радянський час створювалась для ураження авіаносців ВМС США) виглядає специфічною.

І тут першою спадає думка, що так рашисти намагаються відтворити практику Союзників зразка 1944 року під час Другої світової війни, коли стратегічні бомбардувальники використовувались для ударів зокрема по об'єктам в прифронтовій зоні.

Точна кількість ракет Х-22 у розпорядженні рашистів – невідома із зрозумілих причин. Але сам факт застосування настільки застарілих крилатих ракет може свідчити про те, що в орків справді вичерпуються запаси ракет комплексів "Искандер" та "Калибр", і відновити запаси цих КР через санкції Заходу самим росіянам видається неможливим.

Тим більш, що у Х-22 є вагома в усіх сенсах перевага перед ракетами "Искандер" та "Калибр" – маса бойової частини удвічі більша, та може сягати 1 тонни.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: