fbpx
Сьогодні
15:14 08 Тра 2022

"Азов" закликав до "різких дій" для евакуації поранених і звинуватив деяких політиків у цинізмі

Обстріли заводу "Азовсталь" тривають – і владі необхідно продовжити зусилля, щоб забезпесити припинення вогню і вивезти бійців

Про це заявив заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар на брифінгу з "Азовсталі".

"Станом на зараз ведуться інтенсивні обстріли заводу "Азовсталь".

За останні три дні було евакуйовано цивільних із заводу "Азовсталь". Чи всіх евакуйовано? Ми цього твердо сказати не можемо, оскільки жодна міжнародна організація чи владна структура, політики наші українські не приїхали сюди, немає спецтехніки, щоб розібрати всі завали.

І дуже шкода, що це все відбувається різкими словами про те, що "нам вдалося", "ми все зробили", наказ виконано" і так далі", зазначив заступник командира.

Військовий також наголосив, що за час так званого "режиму тиші" загинуло троє українських бійців, ще шістьох було поранено.

"Така ціна евакуації цивільних із території заводу", сказав він.

"Надзвичайно болить те, що від деяких політиків під час переговорів було чути заяви, що ви хлопці займаєтеся якимись своїми справами та тягнете час для того, щоб вивести всіх цивільних.

Це було сказано нашому командиру, герою України Денису Прокопенку. Ця людина командує гарнізоном, командує обороною Маріуполя…

"Наші справи" – це як раз і означає захист народу України та захист цивільних. І дуже шкода, що у деяких політиків немає такту, а є лише цинізм – цинізм про те, що це успішна операція з евакуації цивільних.

На території заводу є безліч загиблих як цивільних, так і військових. У Маріуполі не евакуйовано десятки тисяч громадян, які загинули внаслідок агресії військ Російської Федерації та їхніх найманців.

Ми два з половиною місяці просимо весь світ, жуорналістів, політиків про те, щоб евакуювати цивільних. І лише зараз нам вдалося пару сотень цивільних евакуювати.

А ще безліч цивільних було евакуйовано на територію, підконтрольну Російській Федерації. Це радість крізь сльози, тому що до кінця робота не зроблена", повідомив Паламар.

Український боєць подякував тим, хто втрутився і домовився про евакуацію цивільних людей, але наголосив, що на "Азовсталі" залишається багато поранених.

"Ми чекаємо різких дій щодо реального припинення режиму вогню. У нас залишається багато військовослужбовців поранених, для яких ми кричимо про допомогу.

Їм потрібно евакуюватися в першу чергу.

"Ми дякуємо всім, але не дякуємо військовим", – отак звучать слова політиків", заявив командир "азовців".

Довідка

Російські війська прорвались на територію "Азовсталі" у блокадному Маріуполі 4 травня.

Хоча росія заявляла, що завод вирішили взяти в облогу, а не штурмувати.

Між українськими бійцями та окупантами тривають важкі бої.

У свою чергу,  виконувач обов'язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський 27 квітня розповідав, що на заводі понад 600 поранених військових.

Захисники Маріуполя неодноразово звертались до української влади та світової спільноти, наголошуючи, що у бійців є проблеми з їжею, водою, ліками, боєприпасами.

Активісти й низка неурядових організацій створили петицію до ООН і лідерів країн світу із закликом врятувати українських бійців та цивільних із заводу "Азовсталь", застосувавши процедуру екстрадиції.

У цей час Україна та росія за підтримки ООН домовились про евакуацію цивільних, які ховались у бомбосховищах заводу.

Евакуація розпочалась 1 травня, а 7 травня українська влада повідомила про те, що вдалося вивезти всіх жінок, дітей та літніх людей.

Зеленський оголосив про підготовку евакуації з "Азовсталі" поранених та медиків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: