fbpx
Сьогодні
19:25 07 Тра 2022

Як Україна та світ виявляють свою солідарність із Маріуполем

Україна та світ останніми днями виявляють неабияку солідарність і підтримку оточеному але незламному нашому Маріуполю. 

Приміром, днями Київська міськрада перейменувала колишній сквер споріднених міст на честь дружби Києва і москви на сквер Героїв Маріуполя. Про це повідомив столичний голова Віталій Кличко. Сквер розташований в Голосіївському районі міста, на вулиці Якубовського (Теремки).

А в польському Гданську 28 квітня ухвалили рішення одну з його площ назвати на честь Маріуполя – «Площею Героїчного Маріуполя». Свого часу влада Гданська вже повідомляла, що готова допомогти маріупольцям відбудувати своє місто. 

Мер Маріуполя Вадим Бойченко з цього приводу сказав: це дуже важливий і символічний жест підтримки, що означає солідарність між двома містами та зміцнює їхні дружні відносини. І після української перемоги й спільного з польськими друзями відновлення Маріуполя, одну з його вулиць назвуть навзаєм на честь Гданська.

Якщо ж поринути у весь відомий бекграунд такої підтримки від початку масштабної агресії рф, можна зауважити, що подієвий кейс промаріупольських акцій доволі багатий…

Так, 20 квітня у португальській столиці Лісабоні відбулася акція солідарності #SaveMariupol. Майже 300 людей зібралися перед Національним театром королеви Марії II щоб привернути увагу до ситуації в Маріуполі. Про це повідомило Суспільне. Захід організували волонтери разом із Асоціацією українців Португалії. Присутні запалили понад сотню свічок на честь жертв російського вторгнення й заспівали гімн України. З-поміж усього, люди вийшли і для того, щоби вшанувати жертв нальоту авіації рф на маріупольський драмтеатр, що під час блокади став бомбосховищем.

Подібна акція солідарності дещо раніше відбулася і в Берліні. Напередодні Всесвітнього дня театру біля входу до міського театру з ініціативи українського посольства з'явився напис «ДІТИ». До ініціативи долучилися актори, активісти й дипломати, пише перед драмтеатром написали «ДІТИ», повідомляє Deutsche Welle. Акція стала символом того, що столиця ФРН підтримує Маріуполь, а Німецький театр у Берліні солідарний зі зруйнованим маріупольським театром. Крім того, цього дня на шести сценах відбулася низка заходів, присвячених саме Маріуполю.

Примітно, що все більше діячів культури відгукнулися за клич міністра культури та інформполітики України Олександра Ткаченка виключити росію з провідних світових фестивалів і театрів, а російських артистів внести у «чорний список», про що йдеться в ТСН. Логічною причиною появи ініціативи театрального бойкоту рф стало саме бомбардування окупантом маріупольського драмтеатру. З іншого боку, як зауважив Ткаченко, є конструктивні формати такої підтримки, Зокрема, міністр культурної спадщини та культурної діяльності Італії Даріо Франческіні пообіцяв, що його держава допоможе відбудувати маріупольський драмтеатр і тісніше співпрацюватиме з нашими творчими колективами у час війни.

І достатньо оригінально свою солідарність з Україною, зокрема і Маріуполем, оформило невеличке містечко на півдні Іспанії. Упродовж двох тижнів семитисячне містечко Фуентес-де-Андалусія у Севілії мало ймення Україна. А одну з його вулиць тимчасово перейменували на честь Маріуполя.

Серед сусідніх держав помітною подією став марш українських матерів і акція солідарності з Маріуполем у Кишиневі, передає Village. Учасники акції зібрались біля посольства рф і йшли до Театру опери та балету, де виклали свічками надпис «Дети». Так організатори прагнули висловити підтримку Маріуполю і його жителям, й зупинити вбивства та страждання дітей в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: