fbpx
Сьогодні
13:38 03 Тра 2022

Райсуд Києва оголосив вирок екснардепу Царьову, засудивши його до 12 років в’язниці

Шевченківський райсуд Києва оголосив вирок колишньому народному депутату та колишньому кандидату в президенти України Олегу Царьову

Про це інформує "Судовий репортер".

Як зазначили у виданні, політика Олега Царьова суд визнав винним за ч. 2 ст. 110 та ч. 3 ст. 109 КК України.

Тобто екснардеп винен у публічних закликах до умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією.

А також у публічних закликах до насильницької зміни та повалення конституційного ладу з використанням засобів масової інформації.

Мова йде про висловлювання Царьова під час президентської виборчої кампанії у квітні-травні 2014 року. Зокрема, в ефірі "Громадського телебачення", "Росія 24" і російського "1 каналу".

Царьов критикував події Майдану і називав нову владу нелегітимною, наполягав на необхідності надання російській мові статусу державної.

До того ж пропагував ідею децентралізації влади аж до створення "Федеративної республіки Новоросія".

На його думку, туди мали б увійти Донецька, Луганська, Харківська, Херсонська, Одеська, Запорізька, Миколаївська і Дніпропетровська області.

У числі доказів – свідчення двох колишніх держохоронців, які супроводжували Царьова під час перевиборчої кампанії 2014 року. Також відеозаписи програм за участі політика та їх розшифровки і лінгвістичні експертизи.

Суд звернувся до президента Володимира Зеленського із поданням щодо позбавлення Царьова ордена "За заслуги" ІІІ ступеня. Цей орден він отримав у 2011-му від президента Віктора Януковича.

Ще у квітні 2014-го прокуратура Києва зареєструвала це кримінальне провадження щодо посягання нардепом на територіальну цілісність країни.

Тоді реакція прокуратури була пов'язана з публічними виступами Царьова під час масових заходів, а також у ЗМІ, де він "закликав до роз'єднання країни, посягав на територіальну цілісність держави та висловлював сепаратистські наміри".

Шевченківський суд Києва розглядав цю справу з 2016 року і заочно, оскільки колишній нардеп втік за межі України і перебував у розшуку.

У березні 2022 року Царьов прибув у Київську область разом із російською армією, а також закликав Юрія та Олександра Вілкулів здати Кривий Ріг російським окупантам.

Після цього Олегу Царьову повідомили ще одну підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційній діяльності.

За такі дії у період воєнного стану Царьову може загрожувати довічне позбавлення волі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: