fbpx
Сьогодні
13:16 30 Кві 2022

Міністр фінансів Німеччини запропонував скоротити державну підтримку Шрьодера через його співпрацю з росією

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер висловився за те, щоб скоротити державну підтримку колишнього канцлера Герхарда Шрьодера, який не змінив позицію щодо РФ після її вторгнення в Україну

Як пише ЄП, про це повідомляє Tagesspiegel.

Як зазначив міністр, Шрьодер продовжує працювати в російських компаніях.

"Ми повинні зробити висновки… Колишні посадовці, які, схоже, на боці злочинних урядів, не можуть розраховувати на підтримку держави", заявив Лінднер.

Міністр також закликав в цілому переглянути традицію надання офісів та співробітників колишнім канцлерам та президентам, і поступово зменшувати підтримку з часом.

"Слід також говорити про певний "кодекс честі" щодо їхньої діяльності", -додав міністр фінансів.

Раніше цього тижня окремі політики від ХДС, "Зелених" та Вільних демократів висловилися за заходи проти Шрьодера у зв'язку з тим, що він не змінює свою позицію щодо росії, а його однопартієць Міхаель Рот не виключив європейських санкцій проти ексканцлера.

Співлідерка SPD Саскія Ескен заявила, що Шрьодеру варто самому вийти з лав партії, до якої він входив протягом майже 60 років. Лідерство SPD давно дистанціювалося від ексканцлера.

Саскія Ескен та Ларс Клінгбайль звертались до нього у кінці лютого, закликаючи йти з посад у російських компаніях. Відповіді на цей лист не було.

У нещодавньому великому інтерв'ю New York Times Шрьодер захищав необхідність підтримувати співпрацю з росією, попри війну в Україні. Він сказав також, що не вірить в особисту причетність путіна до воєнних злочинів у Бучі, а також вважає, що "путін сам зацікавлений якнайшвидше закінчити війну, але це не так просто".

Як повідомляла Рубрика, президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр хотів приїхати з візитом до Києва, але президент України Володимир Зеленський не побажав його бачити.

"Ми всі знаємо про тісні зв'язки Штайнмайєра з росією, які також були відзначені формулою Штайнмайєра. Нині йому не раді у Києві. Подивимося, чи це зміниться", – повідомив виданню український дипломат у Києві.

За інформацією Bild, з Києва до офісу федерального президента надійшла чітка заява про те, що на цей момент вони не готові до жодних зустрічей. Проте не можна виключати можливості зустрічі у майбутньому, заявили в Києві.

Довідка

Шрьодер з 2017 року є членом та головою ради директорів "Роснефти".

Востаннє його переобирали на посаду голови на початку червня 2021 року. Також він є головою комітету акціонерів Nord Stream 2 AG – компанії-оператора проєкту газопроводу "Північний потік-2".

На початку лютого 2022 року Шрьодера висунули до ради директорів "Газпрому".

На початку березня через позицію ексканцлера щодо росії та війни в Україні з його офісу звільнились кілька співробітників.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: