fbpx
Сьогодні
14:33 23 Кві 2022

Благодатний вогонь зійшов у храмі Гробу Господнього в Єрусалимі

English version here

Благодатний вогонь зійшов у храмі Гробу Господнього в Єрусалимі.

Церемонію щорічно у Велику Суботу перед Великоднем спільно проводять грецький Єрусалимський православний патріархат і Єрусалимський патріархат Вірменської апостольської церкви. Винос благодатного вогню символізує воскресіння Ісуса Христа.

Напередодні Великодня ізраїльська поліція запровадила обмеження на відвідування храму та прилеглих вулиць через терористичну загрозу — під час служби там дозволили присутність не більше 1700 людей.

Благодатний вогонь символізує нерукотворне світло Воскресіння Христового, про яке говорив ще апостол Петро, і вважається святинею для віруючих. Його поява напередодні православної Пасхи, незважаючи на регулярність, називають "дивом сходження Благодатного вогню".

Благодатний вогонь

Перед тим як патріарх Єрусалиму Феофіл в одному підряснику увійшов до Кувуклію (саме священне місце — каплицю над кам'яним ложем Гробу Господнього в однойменному єрусалимському храмі), де молився про сходження Благодатного вогню, всі свічки і світильники в храмі були погашені. За давнім церемоніалом, перед входом в Кувуклію шати патріарха Феофіла III і сама каплиця були ретельно оглянуті на предмет наявності будь-яких засобів для штучного отримання вогню.

Трапляється сходження в різний час, найчастіше – з 12 до 16 годин.

Патріарх виходить з гробу з 33 запаленими свічками, за кількістю років Ісуса на момент смерті. Вогонь на свічках називають благодатним, адже він запалюється сам по собі.

Вважається, що благодатний вогонь не обпалює в перші 30 хвилин.

Після сходження від головної лампади запалюють інші свічки та лампади, частину з яких літаками доставляють до інших країн.

Існує повір'я, що якщо станеться так, що Благодатний Вогонь не зійде, то це свідчитиме про вселенську катастрофу, близький кінець світу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: