fbpx
Сьогодні
16:10 16 Кві 2022

"Схеми" з нафтою Медведчука: слідчі ДБР вручили підозри митникам

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру трьох митників Закарпаття, які сприяли корупційним схемам із імпортом нафтопродуктів компаніям, пов'язаним із затриманим народним депутатом Віктором Медведчуком.

Про це пишуть пресслужба ДБР, пресслужба Офісу Генерального прокурора.

"Працівники Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань повідомили про підозру трьом працівникам митного поста "Мукачево" Закарпатської митниці, через дії яких державний бюджет втратив 7,8 млн гривень.

Протягом 2017-2018 років компанія зі сфери впливу кума путіна Віктора Медведчука імпортувала залізничним та автомобільним транспортом нафтопродукти. Проте у документах зазначалось, що у цистернах знаходиться газовий конденсат, що не є підакцизним товаром", – йдеться у повідомленні.

За версією слідства, у цистернах були легкі та середні нафтові дистиляти, які є підакцизним товаром і підлягають сплаті мита й податків. Натомість митники не бачили "підміни" та оформляли це як газовий дистилят.

Нафтопродукти угорського походження завозили до Закарпаття з території Словаччини.

Організаторам схеми дозволили ухилится від сплати ПДВ та акцизних податків, що принесло збитки держбюджету.

Митникам повідомили про підозру за кримінальною статтею про неналежне виконання службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам. Їм загрожує ув'язнення строком до 5 років.

Крім того, слідчі перевіряють причетність інших митників, припускаючи, що загальна сума збитків може сягнути 35,5 мільйонів гривень.

Довідка

27 лютого стало відомо, що народний депутат Віктор Медведчук (парламентська фракція "Опозиційна платформа – За життя"), підозрюваний у державній зраді, втік з-під домашнього арешту.

12 квітня в результаті спецоперації, проведеної Службою безпеки України, його було затримано.

Президент Володимир Зеленський запропонував обміняти Медведчука на полонених росією українських військових.

Речник президента росії Дмитро Пєсков, коментуючи можливість обміну Медведчука, який є кумом володимира путіна, заявив, що той не є громадянином росії, а є іноземним політичним діячем.

Водночас Пєсков сказав, що росія, "безперечно, слідкуватиме за долею Медведчука".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: