fbpx
Сьогодні
14:19 12 Кві 2022

Газпром скоротив транзит газу через Україну, що спричинило зростання цін

Фото Reuters

У Європі зросли ціни на газ через скорочення російським Газпромом транзиту газу через Україну на 68% гарантованого обсягу транзитної угоди з РФ

Про це повідомляє Bloomberg.

Як зазначили у виданні, поставки через інший російський газогін, Північний потік, проводилися майже на повну транзитну потужність.

"Хоча російські поставки досі не зазнавали перебоїв через вторгнення РФ в Україну, а обсяги навіть підвищувалися до довоєнного рівня в окремі дні, інвестори протягом останніх місяців пильно стежать за динамікою поставок.

За словами європейського газового стратега Morgan Stanley Мартійна Ратса, ціни на газ в Європі за найкоротшими контрактами наразі відображають премію за ризик у 20-40% через можливість перебоїв", пишуть у статті.

Ф'ючерси на газ в головному терміналі TTF у Нідерландах зросли на 3% до 103,12 євро за МВт-год, або 1182,52 долара за тисячу кубів.

У понеділок, для порівняння, ціна коливалася на рівні біля 100 євро за МВт-год (1146,65 дол за тисячу кубів).

Нагааємо, що транзитна угода між НАК "Нафтогаз України" та російським ПАТ "Газпром", укладена наприкінці 2019 року строком на п'ять років.

Вона передбачає бронювання Газпромом потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд куб. м (178 млн куб. м/добу) у 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн куб. м/добу) у 2021-2024 роках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: