fbpx
Сьогодні
16:25 07 Кві 2022

Міністри G7 та Євросоюз закликали росію припинити війну проти України

Фото: Getty Images

Міністри закордонних справ країн G7 та Високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель засудили звірства росіян у Бучі та інших українських містах, а також закликали рф припинити війну проти України.

Про це йдеться у їхній спільній заяві щодо загарбницької війни росії проти України, опублікованій на сайті британського уряду.

«Ми, міністри закордонних справ G7 Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та США, а також Високий представник ЄС, найрішучішим чином засуджуємо звірства, вчинені російськими збройними силами у Бучі та низці інших міст України. Зображення загиблих мирних жителів, жертв тортур і очевидних страт, що западають в душу, а також повідомлення про сексуальне насильство та руйнування цивільної інфраструктури показують справжнє обличчя жорстокої загарбницької війни росії проти України та її народу», – йдеться у заяві.

Наголошується, що масові вбивства в місті Буча та інших містах України будуть внесені до переліку звірств і грубих порушень міжнародного права, в тому числі міжнародного гуманітарного права та прав людини, скоєних агресором на українській землі.

Зазначається, що сьогодні міністри G7 у присутності глави МЗС України Дмитра Кулеби висловили щиру солідарність з українським народом та глибокі співчуття жертвам цієї війни та їхнім родинам.

«Ми підкреслюємо нашу непохитну підтримку України в межах її міжнародно визнаних кордонів і висловлюємо нашу готовність надавати подальшу допомогу, в тому числі військовою технікою та фінансовими засобами, щоб дозволити Україні захиститися від агресії росії та відбудувати Україну», – йдеться у заяві.

Також зазначається, що відповідальні за ці жахливі дії та звірства в Україні, включаючи будь-які напади на цивільне населення та руйнування цивільної інфраструктури, будуть притягнуті до відповідальності та переслідувані.

«Ми надамо підтримку в розслідуванні, технічних експертів та фінансування. Ми будемо продовжувати сприяти притягненню до відповідальності всіх причетних до війни за вибором москви, включаючи режим лукашенка в білорусі. Ми переконані, що зараз настав час призупинити членство росії в Раді з прав людини (при ООН – ред.)», – наголошується у заяві.

Також міністри G7 наголошують, що росія має негайно виконати юридично обов'язкове розпорядження Міжнародного суду ООН (МС) про припинення військових дій, які вона розпочала 24 лютого 2022 року на території України.

«Крім того, ми закликаємо росію повністю вивести свої військові сили та техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», – заявили вони.

Також міністри і Високий представник ЄС застерегли від будь-якої загрози або використання хімічної, біологічної чи ядерної зброї. Вони нагадали про зобов'язання росії за міжнародними договорами, учасником яких вона є.

«Будь-яке використання росією такої зброї було б неприйнятним і призведе до тяжких наслідків. Ми засуджуємо необґрунтовані претензії та неправдиві звинувачення росії проти України, шановного члена Конвенції про заборону розробки, виробництва та накопичення запасів бактеріологічної і токсинної зброї та про їх знищення та Конвенції про хімічну зброю, яка виконує свої юридичні зобов'язання за цими документами. Ми висловлюємо занепокоєння щодо інших країн та суб'єктів, які посилили російську кампанію дезінформації», – йдеться у заяві.

Також у заяві висловлюється глибоке занепокоєння «у зв'язку з насильним захопленням росією контролю над ядерними об'єктами та іншими насильницькими діями щодо низки ядерних об'єктів, ядерних та інших радіоактивних матеріалів, які спричинили і продовжують створювати серйозні та прямі загрози безпеці цих об'єктів та їх цивільного персоналу, що значно підвищує ризик ядерної аварії чи інциденту, що загрожує населенню України, сусідніх держав та міжнародного співтовариства».

Також міністри закликали російське керівництво негайно забезпечити безпечний, швидкий і безперешкодний гуманітарний доступ і роботу безпечних коридорів для доставки гумдопомоги в обложені українські міста..

Крім цього, у заяві наголошується на необхідності подальшого посилення економічного тиску на росію та режим лукашенка в білорусі. «Спільно з міжнародними партнерами G7 підтримуватиме та посилюватиме тиск на росію, вводячи скоординовані додаткові обмежувальні заходи, щоб ефективно перешкодити росії продовжувати агресію проти України. Ми будемо працювати разом, щоб припинити будь-які спроби обійти санкції або допомогти росії іншими засобами. Ми робимо подальші кроки, щоб прискорити плани щодо зменшення нашої залежності від російських енергоносіїв, і будемо працювати разом з цією метою», – йдеться у заяві.

Глави МЗС країн G7 заявили, що підтримуватимуть Україну гуманітарною допомогою та фінансуванням цього напрямку.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: