fbpx
Сьогодні
18:56 06 Кві 2022

Війна, яку росія розв’язала проти України, вступає у критичну стадію, – Столтенберг

Війна, яку росія розв'язала проти України, вступає у критичну стадію, і союзники по НАТО готові надати Києву всю необхідну допомогу для протидії ймовірному черговому наступу загарбників.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед початком засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ, повідомляє "Укрінформ".

"Ми зараз перебуваємо у критичній стадії війни. Ми бачили, що росія переміщує війська з Півночі для посилення, забезпечення та переозброєння і подальшого направлення на Схід, де ми очікуємо небезпечного наступу. Метою президента путіна є спроба установити контроль над усім Донбасом та пробити сухопутний коридор (до Криму – ред.). Немає жодних ознак, що президент путін полишив свої амбіції щодо встановлення контролю над усією Україною або відмовився від наміру переписати міжнародний порядок", – сказав очільник Альянсу.

Він зауважив, що у міністерській зустрічі НАТО візьме участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, і це буде доброю нагодою отримати інформацію про ситуацію в Україні та потреби ЗСУ.

"До нас приєднається міністр Кулеба. Важливо, що ми отримаємо таку можливість прямого контакту з ним, щоб обговорити разом можливий шлях вперед. До нас також приєднаються інші партнери – міністри закордонних справ Грузії, Фінляндії, Швеції, Європейського Союзу, а також наші партнери з Тихоокеанського регіону – з Австралії, Нової Зеландії, Японії та Південної Кореї", – сказав Столтенберг.

За його словами, сьогодні міністри НАТО обговорять нову Стратегічну концепцію Альянсу, яка враховуватиме нові безпекові реалії, включаючи наслідки агресивних дій росії, перерозподіл глобального балансу сил та посилення Китаю.

Союзники також розглянуть нові виклики з боку росії та Китаю для міжнародного правопорядку та системи демократичних цінностей.

Столтенберг окремо наголосив, що масові вбивства мирного населення в Бучі та інших українських містах, що були окуповані російськими загарбниками, виявили природу цієї війни та самого путінського режиму.

"Вбивство цивільних людей є воєнним злочином. Союзники по НАТО підтримують міжнародні зусилля із встановлення всіх фактів та ретельного розслідування, яке має забезпечити покарання всіх нападників", – підкреслив генеральний секретар НАТО.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: