fbpx
Сьогодні
21:26 05 Кві 2022

Зеленський запропонував Радбезу ООН обговорити в Києві після війни реформування міжнародного устрою та права

Президент Володимир Зеленський, виступаючи в Раді безпеки ООН, запропонував провести міжнародну конференцію в Києві щодо реформування міжнародного права та міжнародного устрою.

Про це він сказав у онлайн-виступі в Раді безпеки ООН, передає УП.

"Але головне, що сьогодні саме час трансформувати систему, стрижнем якої є ООН. Щоб це зробити, пропонуємо скликати глобальну конференцію. І ми просимо зробити це вже у мирному Києві – для того, щоб визначитись. Як будемо реформувати світову систему безпеки. Як будемо реально гарантувати непорушність загальновизнаних кордонів і цілісність держав. Як будемо утверджувати верховенство міжнародного права. Зараз цілком очевидно, що цілі, які закладались в Сан-Франциско в 1945 році при створенні глобальної безпекової міжнародної організації, – не достягнуті. І досягнути їх без реформ – неможливо.

А отже, ми повинні зробити все, що від нас з вами залежить, щоб передати наступним поколінням дієву ООН з можливістю превентивно реагувати на безпекові виклики, а отже і гарантувати мир. Запобігати агресії і примушувати агресорів до миру. Мати рішучість і змогу карати, якщо принципи миру порушуються. Виключень, привілеїв бути більше не може. Всі мають бути рівними. Усі учасники міжнародних відносин. Незалежно від економічної сили, географічної площі та індивідуальних амбіцій", – сказав Зеленський.

Зеленський також пригадав, як українські військові, попри значну небезпеку, евакуювали близько 1000 громадян різних держав із Кабула в серпні 2021 року. Він наголосив, що українці прийшли на допомогу й врятували від небезпеки людей різних національностей та різної віри. Але в часи, коли Україна потребує відповідної допомоги, ООН не зуміла зупинити злочинну агресію РФ.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: