fbpx
Сьогодні
12:42 05 Кві 2022

Зеленський пояснив, чому, навіть, після звірств у Бучі, готовий вести перемовини з росією

Фото: ОПУ

Навіть після розкриття страшних наслідків окупації українських міст російськими військовими потрібно продовжувати переговори з російською стороною

Про це інформує Рубрика, посилаючись на інтерв'ю Зеленського українським журналістам.

Як зазначив президент, це потрібно хоча б для вирішення гуманітарних питань.

Зеленського запитали, чи розуміє він, що з кожною "новою Бучею" українцям буде все складніше прийняти будь-яку угоду з путіним.

"Всі ми навіть можливість перемовин – я не про зміст – будемо сприймати як виклик, перш за все свій внутрішній, людський… Коли ти береш себе в руки, а це просто потрібно робити, я вважаю, що в мене немає просто іншого вибору – то буде інший виклик, всередині держави. Тому що всі розуміють, що те, що вони зробили, – пробачення цьому немає…. Кожна така трагедія буде бити тобі по руках щодо тих чи інших перемовин.

Тут треба все одно знаходити можливості щодо таких кроків", наголосив президент.

Також Зеленський зазначив, що хочеться, щоб ці перемовини були з більш міцною позицією, тому потрібно підтримувати єдність суспільства і мати потужне озброєння.

У будь-якому разі "треба обирати кроки", додав президент.

"Я спокійно приймаю рішення. Хочеться, чи не хочеться – так питання стояти не буде. Буде точно стояти питання перемовин – питання буде стояти тільки, наскільки ти будеш міцним за столом перемовин.

Просто сказати "давайте ні про що більше не будемо говорити" – позиція найлегша, а найскладніше – говорити, що вони зробили, визнати їх ворогом, визнати, що це конкретно війна Росії проти України, що це геноцид, що вони повинні понести покарання за це.

І при всій цій позиції знайти можливості для того, щоб зустрічатися. І при зустрічі знайти вихід із цієї ситуації. І при цьому виході не втратити свою територію. Треба ставити собі таку планку щодо цих перемовин. Може так статися, що й не буде зустрічі (з путіним)".

Зеленський додав, що переговори різного плану допомагають у вирішенні гуманітарних питань.

Так, з його слів, Туреччина готова вивезти поранених та вбитих українських захисників із Маріуполя – кораблями з порту Бердянська.

Зеленський розмовляв із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, а той говорив із президентом Росії Володимиром Путіним про це.

"Іноді те, що обговорюють делегації, – ми не бачимо деяких речей, які важливі. Диванні експерти кажуть: навіщо зустрічатися. Може, і не треба зустрічатися, але іноді є елементи – а раптом це спрацює. Є елементи, які вирішуються не глобальні про Донбас і Крим, а й ось такі елементи, їх багато. Їх також треба комусь обговорювати і знаходити формат (…).

Зараз цей перший крок якщо нам вдасться, у найближчі дні ми побачимо результат. Якщо не вдасться – ми точно будемо знати, що це особисто президент РФ не дає таку можливість. Хоча з різних сторін всі тиснуть, тому що це вважається гуманітарний крок.

Тоді нашим людям буде легше – навіть тим, хто втратив свої дітей, і легше буде хлопцям у Маріуполі, бо вони з різних причин скуті цими людьми".

Довідка.

24 лютого Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну.

Маріуполь заблокований з 1 березня, там тотальна гуманітарна катастрофа, постійні осбтріли та бої.

8 березня і в захоплених містечках під Києвом – Гостомелі, Бучі, Ірпені, Ворзелі – була гуманітарна катастрофа.

1 квітня Бучу звільнили від російських окупантів. 2 квітня мер Бучі Анатолій Федорук повідомив, що у братських могилах було поховано майже 300 містян, по вулицях лежать десятки трупів, деякі з них зі зав'язаними руками.

Станом на ранок 4 квітня у Бучі поховали 330-340 вбитих росіянами цивільних.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: